Posjeta Njegove svetosti

Patrijarh Porfirije: Hercegovina je hram Božiji

  • Извор: АТВ
  • 11.05.2022. 18:58

Svoju prvu posjetu Hercegovini patrijarh Porfirije počeo je u manastiru Tvrdoš, a završio u Mrkonjićima rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog. Obišao je Duhovni centar sagrađen na temeljima svečeve rodne kuće.

"Neka je blagosloven zato svak ko ovdje dolazi na ovo mjesto a prije svega onaj koji hoće da svoj život sebe i sve što ima posveti Bogu u monaškom načinju spasavanja I naročito neka je blagosloven onaj koji to čini na ovom svetom mjestu", rekao je patrijarh Porfirije.

A na ovom svetom mjestu patrijarha su dočekali brojni Hercegovci, mahom najmlađi. Darovali su ga poklonima, a razveselili pjesmom.

Ulazak u Hercegovinu je kao ulazak u jedna veliki hram i zato molitva sa ovog prostora daleko dopiere, poručio je to patrijarh nakon što je zakoračio na kako kaže svetu zemlju..

"Evo zemlje svete, evo Hercegovine gdje dođoh s pomišlju da mogu tješiti, a zapravo bih utješne činjenicom i istinom da je ovdje sve crkva. Najprije braćo i sestre vi ikone božije, sinovi Svetoga Save i duhovna djeca Svetog Vasilija Ostroškog i plodovi duhovi molitve i podviga vladike Atanasija", ističe patrijarh Porfirije.

Radost, mir i ljubav to je Hercegovcima zaželio srpski poglavar. Zahvalni su i radosni jer je Hercegovina uvijek bila i jeste mjesto sretanja i susreta, kaže vladika Dimitrije.

"Upravo zato što je ponikao na mjestu sretanja, ovaj narod je uvijek i iznova radostan pri svakom susretu a naročito se raduje posjeti svog prvojerarha koji sjedi na stolici nekadašnjeg princa i upravitelja Rastka Nemanjića", kaže vladika Dimitrije.

Dani oko 12. maja na jugu su uvijek svečani jer su posvećeni Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom. Ove godine su još svečaniji, a Hercegovci kažu da su još srećniji jer je stigao patrijarh.

"Ovo je jedan predivan događaj za sve nas u Trebinju. Osjećam se sigurno kao i svi uzvišeno, lijepo i nadam se daćemo imati opet priliku da ugostimo patrijarha. Mislim da je veoma značajno pogotovo na Dane Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog. Radostan dan, patrijarh je u Trebinju. Ovo je veliki događaj za cijelu Hercegovinu. I omladine što ima, e to svaka čast. Super, sve je odlično", kažu Hercegovci.

Patrijarha Porfirija sinoć je pod platanima dočekalo nekoliko hiljada vjernika iz svih dijelova najjužnije regije. Posjeta je upriličena povodom “Dana Svetog Vasilija” koji su počeli u subotu, a završavaju sutra u svečevom rodnom selu Mrkonjići.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)