Његова светост

Патријарх Порфирије: Улога цркве је да лијечи подјеле, а не да их продубљује

  • Извор: СРНА
  • 09.02.2024. 15:46

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је да је улога Цркве да даје смисао човјековом постојању, због чега је суштински задатак епископа и свештеника да по сваку цијену свједоче ову свету истину.

Патријарх је нагласио да задатак епископа и свештеника није да јавним опред‌јељивањем за једну или другу страну маргинализују своје послање, уносећи подозрења и раздор међу вјернике.

"Црква је ту да обједињује, а не да дели, да лечи поделе, а не да их продубљује, да спречава, а не да појачава сваку, па и политичку мржњу и нетрпељивост", навео је патријарх Порфирије за портал "Православље".

Он је објаснио да то истовремено не значи да се црква не бави политиком у изворном смислу - политиком као начином живота и бригом за опште добро заједнице.

"Бави се и те како и обавезна је да се бави просветом, културом и вредностима које су обликовале и обликују идентитет српског народа", истакао је патријарх.

Он је оцијенио да политичка суштина већине напада, како са лијеве, тако и са десне стране политичког спектра, почива у чињеници да Црква одбија да узме активног учешћа у партијској борби и да се опредијели за једну или другу странку.

"Ми, на жалост, гледамо како се понекад епископи и свештеници уплићу у политику у ужем смислу те речи, односно у политичку утакмицу странака, што некима, који не разумеју не само место и улогу Цркве у друштву него саму суштину њене мисије у свету, изгледа смислено па чак и хвале вредно", навео је патријарх.

Како је указао, поједини људи - неки без задњих мисли, а други из личних интереса - имају утисак да је активни политички, па и партијски ангажман свештенослужитеља Цркве не само нешто што се од њих очекује, него су на то и обавезни.

"Такво мишљење је погрешно, а таква очекивања су беспредметна и јеванђелски неутемељена. Црква инсистира на томе да одбија да се активно укључи у политичку борбу и крене да заступа партијске и политичке интересе једног дела свог народа против другог дела свог народа из више под‌једнако важних разлога", навео је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, први је тај да су партије, како им и име говори, дио цјелине, док Црква представља сабор - цјелину обједињеног народа Божјег.

"Она постоји да би обухватала и сабрала све делове у једну заједницу верних. При томе, Црква не губи из вида чињеницу да њени чланови који су заинтересовани за политички живот припадају различитим партијама", објаснио је патријарх.

Он је указао да је уплитање епископа и свештеника, који треба да буду духовни оци и пастири свима, а не некима, у партијску политичку борбу, не само неисправно, него и погрешно, истичући да такво понашање представља грех своје врсте.

"Ова истина постаје још јаснија када узмемо у обзир феномен да су странке непостојане, флуидне, да мењају своје формате, да се једна дели у више, а више стапају у једну. Сами припадници странака из једне прелазе у другу, те тако они који су до јуче били противници прелазе на исту страну и обрнуто", навео је патријарх.

Он је закључио да су принципи странака, иако легитимни и за ту сферу живота разумљиви, релативни, промјенљиви и да припадају тренутку, док је Црква вјечна, а самим тим увијек иста и непромјенљива.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!