Велика част

Патријарх Порфирије стиже у Мостар

  • Извор: АТВ
  • 22.09.2023. 19:37

Православе светиње у Западној Херцеговини спремају се за долазак Патријарха Порффирија. То је велика част и задовољство за вјернике у долини Неретве, посебно за оне у Мостару јер ће у тамошњем Саборнм храму патријарх служити литургију након пуних 90 година, Велики је и јубилеј мостарске саборне цркве, 150 година од освећења.

"Долазак његове светости патријарха Порфирија у Мостар ће имати велики значај за духовну обнову народа који живи на овом подручју и који ће доћи да га дочека јер се ми осим обновом овог храма бавимо и обновом духовног живота", каже Дошко Којић, старјешина Саборног храма у Мостару.

Црква Св Тројице у Мостару патријарха дочекује необновљена, издигла се поново изнад града на Неретви али радови нису ни близу краја. За наставак недостаје новца. Зато ће у недјељу бити приређен и донаторски ручак за обнову мостарског Саборног храма. У организацију се укључио и град Мостар.

"Надам се да ће бити успјешно организовати дио ове посјете и донаторског ручка гдје се надам да ћемо прикупити средства наш храм СВ тројице засијати у пуном свјетлу", каже Велибор Миливојевић, потпредсједник Градског вијећа у Мостару. 

"Оно што је до сада урађено у Саборној цркви то је неких 40% радова нама још доста посла преостаје", каже Душко Којић, старјешина Саборног храма у Мостару.

У Мостаар овога викенда стижу и бројни званичници. Стижу и вјерници из свих дијелова Херцеговине. Епархија је организовала превоз.

"Патријарха дочекује читава Херцеговина и тим поводом је организован превоз вјерника како из Требиња тако из Гацка, Невесиња, Билеће, Берковића о чему се вјерни могу информисати у својим црквеним општинама", каже Бранислав Рајковић Епархија Захумско-Херцеговачка и приморска Требиње.

Протокол каже да ће патријарх српски Порфирије у суботу обићи манастир Житомислич па онда и Пребловце. У Мостару ће свратити у Владичански двор, обичи Стари мост и састати се са градоначелнико. Свечаани дочек је у 19х у Саборном храму, ту ће у недјељу патријарх служити литургију након чега ће присуствовати донаторском ручку.

Пратите нас и путем Вибера