Bezakonje u Foči

Pavgord i dalje gradi bez dozvole

  • 11.08.2018. 19:13

Bez dozvola i bilo kakvih valjanih papira preduzeće "Pavgord" doo Foča i dalje gradi u centru ove opštine. Poslovni prostori nekadašnje Robne kuće, odnosno TC Bartula u ponedjeljak će biti ponuđeni na licitaciju, iako su uništeni prilikom rušenja platoa robne kuće, i ne odgovaraju stanju koje je prethodno utvrdio vještak građevinske struke.

Baš zato nisu ispunjeni uslovi za prodaju, sve dok se poslovni prostori ne vrate u prvobitno stanje. Uprkos tome, postupajući sudija Ermin Korda ne odustaje od zakazanog ročišta. 

"Sud za 13.08.2018. godine zakazao je prodaju neporketnosti izvršenika "Bartula" d.o.o., po prijedlogu tražioca izvršenja Poreska uprava. Utvrđena vrijednost dijela nepokretonsti izvršenika "Bartula" d.o.o. Foča u iznosu od 533.774,00, kažem dijela iz razloga što je i u momentu utvrđivanja vrijednosti nepokretnosti utvrđeno da se cijelokupna bivša Robna kuća ne vodi na izvršeniku u 100 odsto dijelu. Praksa suda je da se vrijednost nepokretnosti utvrđuje po nalazu i mišljenju stalnih sudskih vještaka, i u dosadašnjem osmogodišnjem sudskom radu niti jedna stranka nije oborila utvrđenu vrijednost," rekao je Korda. 

Upravo je ispod svake moguće vrijednosti prodato zemljište u centru Foče i odvojeno od objekta, iako su jedna cjelina, što je sud na kraju prihvatio. Sve to potvrđuje i rješenje fočanske geodetske uprave od 23. maja ove godine kojim se odbija zahtjev "Pavgord" doo Foča za upis prava svojine na zemljištu oko objekta Bartule. Ovo rješenje je u posjedu ATV-a. 

"Odbija se zahtjev „Pavgord“ doo Foča  za upis prava svojine na nepokretnosti označenoj kao ekonomsko dvorište  u površini od 3610 m2 Opština Foča, a na osnovu Rješenja  o dosudi Osnovnog suda u Foči od 17.10.2017. godine kao neprovodiv," navedeno je u RUGIPP PJ FOČA.

Prema saznanjima ATV-a "Pavgord" bez izdate građevinske dozvole gradi punom parom već skoro pola godine. Prema pravnom shvatanju, fočanski "Pavgord" neće skoro do građevinske dozvole zato što nema dokaz o rješenim imovinsko pravnim odnosima nad zemljištem, a to su izvod iz javne evidencije nepokretnosti ili odluka nadležnog organa  pogodna kao osnov sticanja prava vlasništa ili prava građenja u korist investitora. A navedeno rješenje fočanskog Suda je neprovodivo i kao takvo ne može poslužiti kao osnov sticanja prava vlasništva. 

I dalje su sve oči uprte u trebinjsko Tužilaštvo. Kako saznajemo policija je već prikupila potrebne dokaze fočanske Robne kuće i Pavgorda. Postupajući tužilac Milena Debeljević je na godišnjem odmoru pa izjavu nismo uspjeli dobiti.  
 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок