Direktor NP "Sutjeska"

Pavlović za ATV: Otvorićemo spomen-muzej, jedan od najboljih u regionu

  • 20.07.2018. 22:54

Spomenik u Dolini heroja u sklopu Nacionalnog parka "Sutjeska" će biti sačuvan zahvaljujući tekućoj sanaciji klizišta koje je prijetilo da ga ugrozi.

Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka “Sutjeska”, rekao je u Večernjim vijestima ATV-a da je u prve tri sedmice od potpisivanja ugovora o izvođenju radova na sanaciji kiša sprečavala radove, jer mašine nisu mogle da uđu u raskvašeno podnožje spomenika, ali da se sada radi punom parom i da će predviđeni rok od 70 radnih dana biti tek neznatno probijen.

Pavlović ističe da Nacionalni park "Sutjeska" ima čime da se pohvali jer tekuća sezona će, kaže, biti jedna od najboljih u poslijeratnom periodu i prihod od turizma i ugostiteljstva će biti za oko 400 hiljada KM veći nego protekle godine.

"U posljednje dvije godine Vlada RS je jako puno uložila u NP "Sutjeska", izgradili smo dvije ekskluzivne vile, jedan restoran u podnožju spomenika, uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika prije desetak dana počeli smo sa rekonstrukcijom spomen kuće, tako da će i taj segment u Nacionalnom parku oživjeti, a napokon će i spomen soba i freske Krsta Hegedušića biti restaurirane poslije 25 godina", kaže Pavlović.

Prema njegovim riječima, nedavno završeni OK fest je već nekoliko godina najveća besplatna promocija Nacionalnog parka i jako pozitivno se odražava na poslovanje preduzeća, jer privlači jako puno gostiju, predstavlja odličnu zabavu i, što je najbitnije, sve je proteklo bez ijednog problema.

Kao jedno od najvećih preduzeća u Foči, Nacionalni park "Sutjeska" je angažovao sve mještane koji su ostali na Tjentištu, tako da otkupljuje ili prodaje njihove proizvode, a odličnu saradnju ima i sa opštinom Foča.

"Ja kao član lokalnog SNSD-a i naš klub, tražili smo od načelnika opštine da nam odobri određena sredstva za rekonstrukciju puta Tjentište-Prijevor i to je dogovoreno. Prijevor je najznačajnija destinacija u Nacionalnom parku i ide prema najvećoj planini u BiH Magliću, tako da će taj put biti završen za deset dana i to je jako značajan pomak u odnosu na prethodne godine. Pored toga, planiramo da ove godine otvorimo i spomen muzej Bitke na Sutjesci, tako da smo već počeli sa prikupljanjem antikviteta, jer sve je stradalo u ratu i pokradeno. Ipak, mi na tome već radimo i imaćemo sigurno jedan od najboljih muzeja takvog sadržaja na prostoru bivše Jugoslavije", ističe za ATV Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka "Sutjeska".