Од 1. јануара

Пензије у Српској веће за 9,2 одсто

  • Извор: РТРС
  • 24.01.2024. 22:17

Влада Републике Српске сутра ће на сједници донијети одлуку да пензије у Републици Српској од 1. јануара 2024. године буду исплаћиване увећане за 9,2 одсто, најавио је премијер Српске Радован Вишковић.

"Повећали смо инвалиднине за 10, одсто, борачка давања за више од 30 одсто, а од 1. јануара свим запосленима у просвјети и култури који имају високу стручну спрему биће повећане плате за 100 КМ“, рекао Вишковић вечерас за РТРС.

Вишковић је најавио да у фебруару креће тестна фаза нове фискализације у Републици Српској гдје ће сви привредни субјекти добити фискалну касу и бити у обавези да издају фискални рачун у реалном времену.

"Ово се мора урадити уколико желимо да се озбиљније ухватимо у коштац са сивом зоном“, истакао је Вишковић.

"Уколико се наметне закон о имовини, Република Српска мора ићи у самосталност“

Говорећи о незадовољству привредника у Републици Српској о износу минималне плате од 900 КМ, Вишковић је рекао да ће Влада, уколико се види да ова одлука прави штету, помоћи тим привредним субјектима.

"Мислим да је незадовољство привредника кренуло због тога што су многи своје раднике пријављивали на минималну плату на коју су плаћали обавезе према држави, а повећањем минималца имају обавезу да плаћају веће доприносе према држави и то им је највећа сметња", појаснио је Вишковић.

Говорећи о економској ситуацији у Републици Српској, Вишковић је рекао да је Српска задужена 6,234 милијарде КМ, док је Федерација БиХ задужена за 200 милиона КМ више.

"БДП Републике Српске биће око 15 милијарди КМ, док је лани био 14,5 милијарди КМ и ако то посматрамо, то је задужење Српске од 40,3 одсто БДП-а, док лимит задужења по међународним стандардима износи 60 одсто БДП-а“, појаснио је Вишковић.

Он је навео да задуженост Републике Српске износи 40,3 одсто за укупни и 34,2 одсто за јавни дуг, истичући да је ово најмања задуженост од настанка Српске.

Додик поручио Марфију: Саберите се!

Додик поручио Марфију: Саберите се!

Вишковић је рекао да је покривеност увоза извозом Републике Српске за 2023. годину износила 73,6 одсто, истичући да Српска има 290.745 запослених радника, што је највећа запосленост у њеној историји.

Према његовим ријечима, инфлација је у децембру 2023. године у Републици Српској износила 3,3 одсто, укупна инфлација лани износила је седам одсто, док је раст плата износио 11,4 одсто.

Он је рекао да Влада издваја 180 милиона КМ као субвенцију за пољопривреду, што је највећа субвенција у односу на број становника и пољопривредних газдинстава у региону.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.