Akcija MUP-a Srpske

Petarde nisu igračke

  • Извор: АТВ
  • 27.12.2021. 19:25

Novogodišnji praznici postali su nezamislivi bez upotrebe pirotehničkih sredstva. Petarde su nekome zabava. Kod nekih mogu da vrate sjećanje na traume koje su preživjeli. Posebno kod onih koji su žrtve mina.

Pirotehnika plaši i životinje. Vetrinari upozoravaju da je zbog boljeg životinjskog sluha zvuk ovih sredstava mnogo jači. Dešava se i da životinje pobjegnu od vlasnika. Veterinari im savjetuju.

"Da vlasnici životinja budu što više sa svojim ljubimcima u takvim sitacijama. Da prilikom izvođenja u šetnju koriste povodac koji će spriječiti da životinja bježi od vlasnika. Takođe životinje koje borave vani, napolju da ih uvedu u kuću ipak će se na taj način osjećati sigurnije. Na taj način su izazivane određene povrede, najčešće je bilo da su životinje udarali automobili", kaže Miljan Dobrijević, veterinar.

"Petarde nisu igračke" akcija je koju provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. Kazne za neodgovorne građane su velike.

"Za fizička lica kazna je od 300 do 900 KM a za pravno lice od 2 hiljade maraka do 6 hiljada KM. Ono što je jako važno ukoliko maloljetno lice upotrijebi pirotehnička sredstva na mjestu koje nije dozvoljeno a ukoliko je upotreba tih pirotehničkih sredstva se smatra propuštanjem roditelja odnosno staratelja za taj prekršaj će se kazniti roditelj odnosno staratelj maloljetnog lica i to novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM", kaže Danijela Mučibabić, portparol PU Banjaluka.

"Opasne štetne i nimalo kul" još je jedna kampanja protiv petardi koja se ovih dana provodi na društvenim mrežama. Opreznost i pažljivost prilikom upotrebe pirotehnike poruke su koje se šalju u javnost. Apel i roditeljima da novac koji daju za petarde ulože u nešto korisnije i manje opasno.

Тагови: