Elektroprivreda

Petrović za ATV: Izjednačiti i povećati koeficijente u RiTE Gacko i Ugljevik

  • Извор: АТВ
  • 25.11.2022. 13:05

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović komentarisao je za ATV najavljene štrajkove u RiTE Gacko i Ugljevik i istakao da se plate rudara trebaju povećati, ali da treba razdvojiti stvarne invalide rada.

Postoje argumenti i na jednoj i na drugoj strani. Ono što smo mi sagledali jeste da postoji dovoljno rezervi u sistemu da se radnicima koji rade sa otežanim uslovima povećaju plate. Međutim tu imamo problem invalida rada, gdje na primjer postoje ljudi koji dobiju rješenje na otežanim uslovima rada. Na primjer rade u rudniku i onda nakon par mjeseci uzmu bolovanje, dobiju potvrdu od ljekara da više ne mogu da rade na tom mjestu i onda odlaze u upravnu zgradu", rekao je Petrović i dodao:

"Tu je zakon opredijelio da im se ne mogu smanjiti primanja u odnosu na ono što su imali na otežanim uslovima rada. Tu naravno treba promijeniti zakon. Mi smo stavili nekoliko inicijativa i vjerujem da će novi saziv NSRS morati to pitanje riješiti na način da se zaštite poslodavci, a da se stvarni invalidi rada mogu odvesti u invalidsku penziju".

Petrović dodaje da je ovdje potreban jasan stav i kod ljekara i kod Ministarstva i kod poslodavca. Naglašava da se plate radnicima na rudniku moraju povećati.

"Prosto se mora uvesti stanje u red. To je jedan važan segment zato što se radnici na rudnicima uvijek mijenjaju i nikako nemamo stalnu postavu i definitivno smo stava da se plate u rudnicima moraju povećati, da nam od proizvodnje u rudniku zavisi energetska stabilnost u Republici Srpskoj. I da to nije sindikat zahtijevao, mi to uradili, jer smo uočili niz nepravilnosti u rasporedu koeficijenata. Ono što sigurno moramo uraditi je izvršiti analizu koeficijenata u oba rudnika - i u Ugljeviku i u Gacku i nastojati da izjednačimo koeficijente, ali i da ih povećamo. To je naš cilj", ističe Petrović.

Kako kaže, sindikati imaju i drugih zahtjeva, ali da se i oni moraju upoznati sa finansijama preduzeća.

"Moraju i oni da se upoznaju sa troškovima u preduzeću. Mi uopšte nemamo razlog da krijemo ijedan ugovor. Što se nas tiče, sve ijedan ugovor u svim preduzećima treba pokazati sindikatu i sindikat tačno da zna zašto se troše novci i da li se ti novci mogu uštediti tako što bi se prekvalifikovala i dokvalifikovala naša radna snaga", zaključio je Petrović za ATV.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)