Гнерални директор Електропривреде Републике Српске

Петровић за АТВ: Протест синдиката неоправдан, није угрожено ниједно право из Колективног уговора

  • Извор: АТВ
  • 08.12.2023. 09:46

Лука Петровић, генерални директор Електропривреде Републике Српске, рекао је за АТВ јутро да је протест, који је најавио Синдикат радника овог предузећа за 12. децембар, апсолутно неоправдан и нема аргументације.

Он каже да су 23. новембра добили писмо за преговоре о новом Колективном уговору и истиче да ниједно право није повријеђено из претходног уговора.

„Ја не видим разлог зашто би се протестовало, није се малтене ни сјело за сто, ни причало о проширеним правима или о тренутном стању“, рекао је Петровић за АТВ јутро. 

Како је предвидио нови закон о електричној енергији и Унија послодаваца Републике Српске, још 2008. године када је потписала са енергетиком споразум, тада је наведено да све дјелатности у ЕРС-у морају да се организују у склопу свих запослених радника.

„На тај начин створили су се нови услови гдје је потребно да радници дистрибутивне дјелатности имају свој синдикат, радници производне дјелатности имају свој синдикат као и радници трговине и снабдјевања. То значи да ће на крову тога бити један синдикат, један колективни уговор који се зове посебни колективни уговор, на нивоу Електропривреде. Значи, имаћемо три појединачна уговора, по дјелатностима како је законом предвиђено и један кровни уговор за који смо добили позив од синдиката за преговоре“, рекао је Петровић.

Преговори су, каже Петровић, обављени 5. децембра, гдје је управа објаснила на који начин је могуће извршити организацију Синдиката у наредном периоду.

Он је рекао да је Електропривреда једини послодавац који синдикату даје годишње 2,5 милиона КМ, а синдикат од радника укупи 1,5 милиона.

„Чак и новим колективним уговором планирамо повећање издвајања за плате, то је речено на првом састанку. Јуче смо им послали приједлог Општег колективног уговора на нивоу Електропривреде“, навео је он.

Задужени људи испред послодавца у име дистрибуција ће бити Драган Чавић, директор Електрокрајине, а у име произвођача Гордан Мишељић, директор ХЕ на Требишњици.

„Нећемо дирати ниједно право, ниједну плату, може само да буде навише, а ту ћемо оставити простора у наредних 30 дана да се сложе ствари“, истакао је Петровић.

Што се тиче захтјева да се повећа цијена рада на 190 КМ, Петровић каже да су тренутно примања радника у енергетском сектору далеко изнад примања у другим секторима, чак и 50 одсто више од просјечне плате у Републици Српској.

Говорећи о најављеном протесту, Петровић је рекао да немају проблем да разговарају те да су заказали састанак у понедјељак, сходно иницијативи Синдикалне организације Електропривреде и додаје да желе стално да одржавају комуникацију 

„Ко организује протест, ко је иницијатор, да ли неко стоји иза тога, нас то ни не интересује јер знамо да ниједно право није угрожено и ниједна плата није смањена. Тако да сматрамо то излишним и некоректним у оваквим условима у каквим се налази и привреда и Електропривреда Републике Српске“, поручио је генерални директор Електропривреде Републике Српске.

Синдикат радника Електропривреде Републике Српске јуче је саопштио да ће 12. децембра одржати протест, симболично у 11.55 часова, у Требињу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.