Brucoši krenuli na fakultete

Počela nova akademska godina

  • Извор: АТВ
  • 04.10.2021. 19:31

Milana i njene drugarice, brucoši na banjalučkom Univerzitetu bezbrižno sjedenje na klupi kroz nekoliko dana zamijeniće učenjem i predanim radom. Milana je za svoj akademski poziv odbarala farmaciju.

"Upisala sam faramciju. Zašto farmaciju? Sviđa mi se taj smjer. Smatram da hoće biti naporno, ali potreban je trud i zalaganje", kaže Milana Budić.

Trud i zalaganje na prijemnim ispitima doveli su još 2.200 brucoša na banjalučki Univerzitet. Plan je bio da ove jeseni u klupe sjedne i  indekse dobije 2.700 studenata. 

"Naš stalno željeni prag je 2.000, a mi smo ga prešli. ako bi gledali prosjek, za pet godina akademskih to je 2.115 upisanih kandidata. Možemo reći i možemo biti zadovoljni sa tim pređenim pragom od 2.000 studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija", rekao je Strain Posavljak, prodekan za nastavu Univerziteta u Banjaluci.

Upisne kvote već u prvom roku, popunjene su na Fakultetu bezbjednosnih nauka, većini studijskih programa Medicinskog fakulteta. Tradicionalno veliko interesovanje budući studenti su iskazali za studije psihologije i predškolskog vaspitanja, engleski jezik te pojedine smjerove koji se izvode na Fakultetu političkih nauka.

Veliko interesovanje budućih studenata vlada i za Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Ekonomski fakultet i Pravni fakultet.

Neki fakulteti ni ove godine nisu uspjeli probuditi zanimanje brucoša. 

"Mi znamo da je situacija takva da na PMF-u nećemo ostvaraiti planirani upis, Poljoprivredni fakultet isto tako, na nekim fakultetima koji tradiconalno upisuju mali broj studenata i ne treba veći", dodaje Posavljak.

Indekse Rudarskog fakulteta u Prijedoru preuzelo je 16 brucoša. Iz ranijeg iskustva, kaže dekan Vladimir Malabašić, njih između četiri i sedam diplomira.  

"Zainteresovanost je standardna. Posljednjih tri ili četiri godine, mi upisujemo između 15 i 20 studenata. Po mom ličnom mišljenju, s obzirom na našu privredu možda bi trebalo još koji student više da bude. to je ta neka mjera za naše tržite rada", ističe Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru. 

Na ovom fakultetu, hvale se, nema hiperprodukcije kadrova, nego se školuju inženjeri koji se u vrlo kratkom roku zaposle.

Tako od 149 diplomiranih inženjera, 140 ima posao od čega njih 124 u struci. 




Тагови: