Почела сезона свињокоља, скупљи него икад

  • Извор: АТВ
  • 02.12.2023. 18:45

Традиција свињокоља код Урошевића у Средњем Драгаљевцу настављена је и ове зиме. Њихово домаћинство је једно од ријетких које је заобишла афричка куга свиња која харала селом. Данас су комшије дошле да помогну.

„Ту један километар је и епицентар свињске куге, међутим, има нас три четири куће који смо 'прележали' ту свињску кугу, хвала Богу остале су нам све свиње. Нешто сам продао, нешто је остало имам данас да закољем три свиње за своје потребе. Али стварно се доста мање коље ове године, доста мање се тражи, а нема неке ни понуде“, рекао је Миленко Урошевић, Средњи Драгаљевац.

Свињска куга утицала је на понуду која је слаба јер свиња има мало па се то одразило и на цијене. Овогодишњи свињокољ, причају, скупљи је него икад.

„Па и у Србији, малтене да нема свиња и цијена је достигла ове цијене из Босне, иначе су за 20-30% биле јефтиније у Србији, међутим ове године су изравнали. Трећина меса иде на сушење, дио домаћица узима шницлу и за мљевење и један добар дио иде за кобасицу, правимо добру кобасицу, иде на сушење“, рекао је Новица Ђурђић, Лозница.

Ове године посебна је помама за чварцима. Цијене по килограму су отишле у небеса.

„Добри чварци, па прво да су здраве свиње, друго када се раде да се једнако ураде, да се равномјерно упрже, на вријеме да се маст одвоји, неки додају млијеко да буду руменији, овдје не додају“, појашњава Ђурђић.

У Семберији је прошле седмице почела сезона свињокоља. Ветеринари подсјећају да је анализа меса на трихинелу неопходна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.