Bijeljina

Počinju radovi na izgradnji drinskog nasipa

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2022. 19:22

Petar Dragojlović iz Amajlija kod Bijeljine dobro se sjeća poslednjih poplava. Voda u kući, njive pod vodom. Kaže, ne ponovilo se.

"Bila je u kući, njive poplavljeno sve bilo, najgore recimo kad pripremiš ono silaže i sve za stoku i kad to dođe stoka više ne jede.To će značiti za selo i za narod, a i za veću površinu poljoprivrede i zemljišta, vrlo mali dio zemljišta ostaje kontra, s onu stranu nasipa, ali znači da se spašavamo što se spasiti može, znači nasip je neminovan", kaže Petar Dragojlović, Amajlije.

Petar jedva čeka da počnu radovi na izgradnji nasipa. Semberska sela duž Drine prva su na udaru vode. Dosadilo je, kažu Semberci, da strahuju od svake kiše. Konačno im stižu dobre vijesti. 

Imovinsko pravni odnosi koji su bili najveći kamen spoticanja za početak gradnje Drinskog nasipa su riješeni, i nakon toliko najava, upravo ovdje iza mene počeće izgradnja Drinskog nasipa.

Za početak I faze radova od 2 km 800 m sve je spremno. Krajem maja očekuje se i izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a onda i prvi radovi. Početna tačka je Janja.

"Mogu da najavim već tokom juna, početkom juna početak implementacije važnih vodoprivrednih projekata, a tu prije svega mislim izgradnju Drinskog nasipa u Bijeljini", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"To je početak izgradnje Drinskog nasipa na koji način nakon što se završi kompletna trasa od 30 i nešto kilometara će značiti da će Bijeljina u potpunosti zaštićena od visokih voda, odnosno poplava. Procijenjena vrijednost je negdje oko 3 i po miliona KM ta prva faza", kaže Miroslav Milovanović, direktor JU „Vode Srpske“.

Posljednjih godina uloženo je dosta u čišćenje kanalske mreže ali i Savski nasip, koji je u potpunosti rekonstruisan.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?