Za 20 godina ubijeno 140 žena

Podići svijest o femicidu kao velikom problemu društva

  • Извор: АТВ
  • 09.12.2022. 19:22

U proteklih 20 godina u Republici Srpskoj ubijeno je 140 žena, podatak je to Džender centra Vlade Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske je u prethodnih sedam godina zabilježilo oko 9.000 slučajeva nasilja nad ženama. Porazno je da se porodično nasilje i femicid dešavaju u porodici i od onih kojima žene najviše vjeruju, kažu u Džender centru. 

"Mi zajedno sa ministarstvima radimo koordinisano na sprečavanju, to su edukacije, na podizanju svijesti radimo sa sudijama i tužiocima, radimo sa centrima za mentalno zdravlje, radimo na projektu multisektorski pristup", kaže Mirjana Lukač, direktor Džener centra Vlade Republike Srpske.

Femicid je najekstremnija forma rodno zasnovanog nasilja. Prethodi mi kontinuirano psihičko, fizičko, seksualno nasilje i zastrašivanje žena od njihovih partnera. Republika Srpska nema femicid kao posebno definisano krivično djelo, ali zakonodavni okvir za postupanje u slučaju femicida je dobar, kaže struka. 

"Ostaje na organima krivičnog gonjenja, prije svega Tužilaštvo, policija i sudovi koji donose konačnu odluku da adekvatno procesuiraju počinioce femicida. Svaki oblik nasilja, bilo verbalnog, psihičkog, fizičkog bez obzira da li je nastupila posljedica u obliku povrede žrtve predstavlja krivično djelo. Zaista postoje problemi u dokazivanju, postoje problemi u dokazivanju koji se tiču samih žrtava, vrlo često u skladu sa pravom da odbiju svjedočenje ukoliko je izvršilac bračni ili vanbračni partner", poručuje Dalibor Vrećo tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bnajaluka.

Femicid se može i mora spriječiti, poručuju iz MUP Srpske. Svi subjekti zaštite u slučajevima nasilja u porodici imaju jasno i precizno postupanje. Ipak, na kaznenoj politici bi se dalo poraditi. 

"Kazne se izriču na donjem minimumu vrlo često se ublažavaju, ili su ispod donjeg minimuma to su obično novčane kazne, uslovne osude, tako da ovo je moje lično mišljenje da tu kaznenu politiku u ovom domenu treba pojačati", kaže Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Srpske.

U Srpskoj je napravljen veliki iskorak izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i izmjenama Krivičnog zakonika, kako bi svaki oblik nasilja predstavljao krivično djelo. Svakih sat vremena više od pet žena budu žrtve ubistava širom svijeta. 

Тагови: