Na Ognjenu Mariju

Podignut spomenik ubijenim Srbima u Trnovu

  • 30.07.2019. 19:15

Ognjena Marija je najtužniji dan za Trnovčane. Na veliki pravoslavni praznik počeo je progon srpskog stanovništva u toj opštini. Spaljeno je 55 sela u naletu pripadnika Armije BiH. Na današnji dan mnoge porodice su zavijene u crno.

"Izgubila sam sina Prloslava prije 27 godina na Rogoju, ubijen je mučki, udavljen, nije imao ni 20 godina. 27 godina tuge i bola, a živjeti se mora, udavili su ga na Rogoju, niko do komšije", rekla je Slavojka Dragović, majka poginulog borca VRS.

U Trnovu je podignut spomenik za ubijene civile i vojnike. Uklesana su imena 231 žrtve od kojih je 101 civili.

"Sam broj od 101 civil govori da je Trnovo mjesto koje je mnogo izgubilo u proteklom otažbinskom ratu i da zavrjeđuje da mu se poklanja što više pažnje", istakao je Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo.

Na današnji dan crkva je spaljena a svirepo je ubijen njen starješina, Nedeljko Popović. Najmlađa žrtva u Trnovu je osamnaestomjesečni Milun Tešanović. Za zločine još niko nije osuđen. 

"To je još jedna rana, ta nepravda koja možda još više boli od onih pravih rana koje su nastale u trenutku izvršenja zločina", naglasio je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske. 

"Od 130 poginulog borca imate 101 stradalog civila i to govori o nečem drugom, govori o stvarima da se nije biralo, da se srpsko stanovništvo što prije iseli ili na bilo koji način ubije", rekao je Boško Tomić, izaslanik srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

Srbi su iz Trnova spas tražili u Kalinoviku, a spaseni su samo oni koji su uspjeli preći Rogoj. Za sve heroje koji su štitili odstupnicu ženama i djeci danas je na granici dvije opštine služen pomen u znak zahvalnosti. 
 

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)