Srđan, Mrđan, Mlađan

Pogledajte kako danas izgledaju prve trojke rođene u Banjaluci (1993.)

  • Извор: БањалучкеПриче.нет
  • 28.02.2023. 17:01

Srđan, Mrđan, Mlađan. Imena su prvih trojki Republike Srpske rođenih 1993. godine u Banjaluci. Teška ratna vremena kada se živjelo u strahu, porodici Ćetković donose i najljepše uspomene, jer su pored kćerke Jelene, postali bogatiji za još tri bebe. Majka Rada sjeća se tih dana kao da je juče bilo, a prošlo je 30 ljeta.

“Kada mi je doktor saopštio da nosim trojke, prvo nisam mogla da povjerujem. Muž je mislio da je neka greška, međutim kada je otišao sa mnom na sljedeću kontrolu doktor mu je isto potvrdio. I evo danas, nakon 30 godina, moji sinovi su odrasli ljudi, što je za nas pravo bogatstvo", kaže ponosno majka prvih trojki Srpske.

Na pitanje koliko je u tim vremenima teško bilo podići tri sina i kakav je bio put od rođenja do njihovog odrastanja, majka Rada sa suzama u očima rekla je da je bilo veoma teško istovremeno boriti se sa tri novorođene bebe, presvlačiti ih, hraniti, kupati, a ujedno i obavljati sve kućne poslove. Bile su to slatke muke prisjeća se Rada, ali uz podršku najbližih sve se, kaže, postigne kada imate u kući takav dar od Boga.

“Bilo je zaista teško postići taj tempo, jer kao što znate beba ima svoje rituale, da jede na svaka 3 sata, da se presvuče, okupa, a zamislite da morate istovremeno ponoviti sve te radnje po tri puta. Što se tiče samog poroda, rođeni su prirodnim putem u osmom mjesecu i hvala Bogu nisam imala neke velike komplikacije. Srđan je rođen prvi, zatim 10 minuta poslije njega rođen je Mrđan i nakon 5 minuta rodio se Mlađan. Svaki od njih je imao po 2kg i nešto”, prisjeća se s osmijehom na licu majka trojki.

Specifična, a ujedno i nesvakidašnja, imena trojki asociraju na poemu Stojanke majke Knežepoljke koja je imala tri sina (Srđana, Mrđana i Mlađena). Majka Rada kaže da je upravo to bila inspiracija za odabir imena njenih beba.

“Prvobitno smo muž i ja imali neke druge prijedloge za imena, međutim kada smo ih odveli kod dječijeg pedijatra dr Lolića, on nam je predložio da se bebe zovu Srđan, Mrđan, Mlađan po asocijaciji na tu poemu, što smo mi veoma rado prihvatili i ispostavilo se kao pun pogodak, s obzirom da su oni prve trojke u Republici Srpskoj i još takva imena, vjerujte da su postajali prepoznatljivi gdje god se pojave”, kaže majka.

Da se za njih čulo te 1993. godine kao što majka Rada kaže i da su trojke postale “poznate” svjedoči činjenica da ih je posjetio sadašnji predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i na poklon im darovao zlatne dukate.

Ono što nas je posebno zanimalo jeste da li su trojke imale međusobnu neraskidivu povezanost koja se stvara pa čak i prije rođenja.

“Da budem iskrena, kod mojih trojki ja nisam primjetila tu neku ogromnu povezanost kao što znam da je to slučaj. Što se tiče izgleda, svakako da su bili jako slični, rodbina ih nije mogla u početku prepoznati, pa se znalo desiti da uzmu jednog od njih i po dva puta. Srđan je još kao beba bio napredniji i viši u odnosu na braću, pa je takav ostao i dan danas, priča kroz smijeh majka trojki", ističe majka Rada.

Kada su njihove osobine u pitanju, majka Rada kaže da je svaki od njih po nečemu specifičan i različit, ali ono što ih povezuje i što im je svakako zajedničko jeste vaspitanje i odgoj koji su ponijeli iz kuće.

“Zaista sam srećna kada vidim da su moji sinovi izrasli u dobre ljude, muž i ja smo se trudili da ih naučimo pravim vrijednostima u životu. Bilo je uspona i padova, jer su dječaci za razliku od djevojčica prevrtljivi i nemirni pa se uvijek bojite da ne naprave neki problem. Hvala Bogu, nismo imali takvih situacija, kako su odrastali postajali su ozbiljniji i znali su prepoznati šta je dobro za njih”, navela je majka Rada.

Prve trojke Republike Srpske ove godine pune 30 jubilarnih godina, a njihov dom upotpunila je prva snajka jednog od trojki (Srđana), koja je ujedno i autor ovog teksta za portal Banjaluckeprice.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.