Sindikat policije USK

Полиција ће своја права тражити на улици

  • Извор: Независне
  • 27.09.2023. 07:57

Синдикат полиције Унско-санског кантона најавио је могућност јавних окупљања и захтијевања оставки одговорних носилаца власти уколико се не повуку нацрти закона о полицијским службеницима и закона о унутрашњим пословима УСK, које је Влада УСK упутила у скупштинску процедуру.

У овоме синдикату наводе како их нико није контактирао нити тражио њихово мишљење када је ријеч о изради ових законских аката, те истичу како се на овај начин дерогирају права полицијских службеника у овоме кантону.

"Ми ћемо путем наших тијела донијети одређене одлуке која ће могуће ићи у правцу јавних окупљања и тражења оставки оних који не чују наш глас. То су и ресорни министар и чланови Владе и Скупштине УСK, наравно", казао је Махмут Алагић, предсједник поменутог синдиката.

Поред тога што се дерогирају њихова права нацртом поменутих закона, наводе како предлагач није прихватио нити уважио нити један њихов приједлог или сугестију, пишу Независне.

Дан жалости у Српској због трагичних догађаја на Косову и Метохији

Дан жалости у Српској због трагичних догађаја на Косову и Метохији

"Ми смо наше приједлоге послали комисији која је радила на нацртима, али је потом ресорни министар одбацио деведесет посто наших захтјева. Предложеним законским рјешењима уназађује се положај полицијских службеника и они губе многа раније стечена права", каже Алагић.

Према мишљењу синдиката, многе ствари у предложеним законским рјешењима су проблематичне и иду у правцу већег уплива политике у послове полиције, као што су избор и именовање независног одбора који потом бира комесара полиције.

Завршена операција тзв.косовске полиције у Бањској, данас одлука о отварању села

Завршена операција тзв.косовске полиције у Бањској, данас одлука о отварању села

Иначе, овај одбор је већ дуже вријеме без кворума, а Унско-сански кантон без комесара, с обзиром на то да је ранији комесар Мујо Kоричић отишао у пензију. Попуњавање преосталих чланова поменутог одбора је камен политичких спотицања у овоме кантону. Такођер, у Синдикату замјерају и на многим другим законским рјешењима као што су начин пензионисања и запошљавања нових полицијских службеника, процедура чиновања и напредовања у служби, дуготрајне процедуре дисциплинских поступака, коефицијенти минулог рада, питања новчаних додатака на плате и друго.

Међутим, у Влади УСK истичу како су нова законска рјешења урађена у складу са реалним потребама и европским стандардима, те да нема мјеста оцјенама о дерогирању права полицијских службеника. У опозиционим партијама такођер стижу оптужбе на рачун Владе УСK да новим законима покушавају полицију ставити под политички утицај.  

Пратите нас и путем Вибера