Putem mobilne aplikacije

Poljoprivrednicima olakšan pristup informacijama

  • 19.03.2019. 19:36

Poljoprivrednici u Srpskoj danas su saznali da će pomoću samo nekoliko klikova na mobilnom telefonu biti upozoreni na opasnost od pojave različitih bolesti biljaka. Nova besplatna aplikacija KARPO obavijestiće ih nekoliko dana ranije o potencijalnim opasnostima, pa će moći da reaguju na vrijeme i zaštite svoje zasade.

Time će se smanjiti troškovi prije svega voćarima i povrtlarima, ali i zagađenje okoline, jer će tačno znati kada je neophodno da reaguju i na koji način. Moderan pristup poljoprivredi, tako je novu aplikaciju definisao poljoprivrednik Stojan Marinković.

"Ja sam danas imao priliku da se upoznam sa ovom aplikacijom i prema onome što sam vidio, apsolutno nije problem da se ista primjeni i da svaki poljoprivredni proizvođač, ne baš starije generacije, ali svako u svom gazdinstvu ima nekog pripadnika mlađe populacije koji su itekako informatički pismeni i kroz par ulazaka i jedan čas biće sasvim jednostavno koristiti ovu aplikaciju", istakao je Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača.   

Aplikacija, na kojoj je ministarstvo poljopriverde radilo posljednje dvije godine, a koju imaju samo neke zemlje Evrope, od danas je dostupna i poljoprivrednicima Srpske. Ministar Boris Pašalić  podsjeća da su do sada nerijetko tretirani zasadi različitim pesticidima iako za to nije bilo potrebe, što je na kraju izazvalo samo veću štetu. Uvjerava da će proizvođačima na raspolaganju biti i savjetodavci ukoliko bude nedoumica oko tretmana.

"Mi smo razvili sistem koji u stvari našim proizvođačima i savjetodavcima daje informaciju da u određenom momentu, u nekoliko narednih dana postoji opasnost od pojave određene bolesti. Ta se informacija generiše na bazi podataka koje prikupljamo sa 50 agrometeoroloških stanica koje smo postavili širom Repulike Srpske", istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.   

"Sa današnjim izborom pesticida koje imamo suzili smo sebi dijapazon dijelovanja s obzirom da je sam program usklađen sa vremenskom prognozom svakog područja pa tako prozivođač u svakom području detaljno može da zna kad treba da odredi tretman", istakao je Dalibor Panić, savjetodavac poljoprivrednim proizvođačima. 

KARPO omogućava pregled i vremenske prognoze i uslova na određenom poljoprivrednom gazdinstvu. Besplatna aplikacija može lako da se instalira na mobilne telefone i računare.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.