Na 55 srpskih civila

Položeni vijenci i služen parastos u znak sjećanja na žrtve ubijene u Bijelom Potoku

  • Извор: РТРС
  • 25.04.2022. 15:16

U znak sjećanja na 55 srpskih civila koje su na Vaskrs 5. aprila 1942. ubile ustaše u banjalučkom naselju Bijeli Potok, položeni su vijenci i služen parastos žrtvama, među kojima je bilo žena i djece.

Svake godine, drugog dana Vaskrsa, u Bijelom potoku okupe se potomci žrtava ubijenih u ustaškom pokolju kako bi odali pomen nevino stradalim žrtvama. Vijence na spomenik stradalim Srbima, položile su delegacije Vlade Republike Srpske i grada Banjaluka. Poručeno je da se ovaj zločin ne smije zaboraviti.

U pokolju u Bijelom Potoku Branko Milinković izgubio je tri sestre, dva brata i dva strica. Danas je predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora Bijeli Potok.

- Uroš je imao godinu dana, ustaše su ga uzele i zaklale i odskeli mu glavu na bajonet i bacili u lozu. Izveli su porodicu Vujasinović, njih su ubili tu, ali su tukli maljem da se ne čuje pucanj, onda su uzeli drugu porodicu Bogojević, njih su isto tako ubili, pa su prešli ovamo i uzeli su moja dva strica i ubili su i njih - rekao je Milinković.

Spomenik izgrađen 2002. godine, nedavno je pokriven, a cilj je da se ovdje svake godine nešto novo uradi.

- Događaj kakav se desio ovdje prije 80 godina, nas uči i opominje da su Srbi na ovim područjima uvijek kao narod strašno stradali, kad nisu imali svoju državu, to je još jedan razlog da shvatimo koliko je Republika Srpska bitna i koliko je važno da je čuvamo- dodao je ministar Pašalić.

Dužnost svih nas je da se sjećamo i poklonimo žrtvama i da baš na ove dane budemo tamo gdje trebamo biti, istakao je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

- Uprkos žrtvama koje smo podnijeli trebamo smoći snage da ne zaboravimo, ali oprostimo i idemo dalje i opet da shvatimo da jedni sa drugima moramo da živimo, a svjesni smo koliku smo žrtvu podnijeli - izjavio je Stanivuković.

Na Vaskrs 1942. godine ustaše, komšije iz susjednih Debeljaka, ubile su 55 mještana Bijelog potoka.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина