Fondacija "Privrednik"

Pomoć u školovanju talentovane djece iz Republike Srpske

  • 27.09.2018. 19:38

Talentovanoj djeci slabijeg imovinskog stanja ubuduće će, i u Republici Srpskoj, pomagati Fondacija Privrednik, prosvjetno-privredno društvo iz Srbije koje godinama dodjeljuje stipendije učenicima i studentima širom srpskih krajeva. 

Obavljene su sve procedure kako bi fondacija počela sa radom u Srpskoj, a tim povodom upriličena je i akademija u Banskom dvoru. 

"Talentovana djeca koja imaju u srednjoj školi prosjeke 4,8 i više; na fakultetima devet i više, da oni ulaze u taj prvi krug vrednovanja i kad zadovolje te uslove, stiču uslove da budu vrednovani kao pitomci fonda uz određene druge uslove, kao što je vrednovanje materijalnog statusa tih ljudi," rekao je Goran Račić, predsjednik fondacije Privrednik Republika Srpska. 

"To je pravi patriotizam, kada pomažete mlade talentovane ljude, ljude koji će sutra biti, u pravom smislu riječi, elita jednog naroda," kaže Đorđe Miličević, potpredsjednik Skupštine autonomne pokrajine Vojvodine.

Okupljenima na akademiji obratio se i predsjednik Republike Milorad Dodik s porukom da će uraditi sve kako bi i u Srpskoj obezbijedili što više novca za fondaciju i djecu kojoj pomažu tokom školovanja. Za 25 godina rada, fondacija je pomogla više od vije hiljade djece. 

"Zato smo izuzetno aktivni, i u privredi kod naših ljudi izvan zemlje i kod bivših pitomaca, da skupimo što je moguće više novca, jer fondacija Privrednik funkcioniše na principu dobročinstva," kaže Jova Radić, upravitelj fondacije Privrednik Novi Sad.

Kabinet predsjednika Republike Srpske naredne godine obezbijediće novac za školovanje 100 talenata slabijeg imovinskog stanja. Cilj je da se objedine fondacije koje postoje u Srbiji, Hrvatskoj i Republici Srpskoj. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.