Poreske uprave vape za inspektorima i IT stručnjacima

  • Извор: Независне
  • 26.01.2022. 10:46

Poreske uprave FBiH i RS kubure sa nedostatkom radnika, od kojih im najviše fali inspektora, ali i stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija.

Naime, u Poreskoj upravi FBiH i Poreskoj upravi RS zaposleno je manje radnika nego što je to predviđeno sistematizacijom radnih mjesta. Adisa Hamzić, portparolka Poreske uprave FBiH, kazala je za Nezavisne da je u ovoj federalnoj instituciji broj sistematizovanih radnih mjesta 1.744, a da je trenutno zaposleno svega 1.268 radnika.

- To znači da nam fali 476 radnika u odnosu na broj sistematizovanih radnih mjesta. Između ostalih, nedostaju nam 92 federalna porezna inspektora. Također, otišlo nam je ukupno i deset IT stručnjaka, od čega njih pet u posljednja dva mjeseca. Od tih pet IT stručnjaka, trojica su bili šefovi odsjeka - navela je Hamzić.

Na pitanje koji su osnovni razlozi odlaska radnika iz Poreske uprave FBiH, Hamzić odgovara da su to veće plate te da radnici odlaze za boljim primanjima.

- Koliko sam upoznata, konkursi za popunjavanje radnih mjesta u Poreznoj upravi Federacije BiH se redovno raspisuju, a nedavno je bio jedan za prijem IT stručnjaka, te je ta procedura još u toku - istakla je Hamzić.

Iz Poreske uprave Republike Srpske rekli su da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u ovoj instituciji sistematizovano 868 radnih mjesta.

- U radnom odnosu na neodređeno vrijeme trenutno je angažovano 817 izvršilaca poslova, što je 51 izvršilac posla manje nego što je predviđeno Pravilnikom - pojašnjavaju iz Poreske uprave RS.

Dodaju da su u Poreskoj upravi RS sistematizovane ukupno 123 inspektorske pozicije i 39 radnih mjesta za IT oblast.

- Trenutno je u radnom odnosu na neodređeno vrijeme angažovano ukupno 118 inspektora i 34 zaposlena iz oblasti informacionih tehnologija, što pokazuje da je na ovim pozicijama angažovano manje izvršilaca nego što je predviđeno Pravilnikom - navode iz Poreske uprave RS.

Dodaju da je rad u Poreskoj upravi kompleksan poslovni i organizacioni sistem širokih nadležnosti u kojem je kadrovska fluktuacija, posebno radnika iz IT oblasti konstantna.

- Iz ovog razloga česti su i javni konkursi za prijem novih radnika različitog obrazovnog profila, dok je dinamika raspisivanja konkursa usklađena sa odlascima određenih kadrova i njihovih obrazovnih profila - zaključili su iz Poreske uprave RS.

Podsjećamo, kako su Nezavisne ranije pisale, i Savjet ministara BiH je bio suočen s ovim problemom te je odlučivao o dodatku na platu državnim službenicima u pojedinim institucijama zbog obavljanja složenih informatičko-aplikativnih poslova, a sve sa ciljem pokušaja zadržavanja IT kadra koji zbog boljih ponuda odlazil iz institucija.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.