ФЗО

Породичног доктора промијенило 15.707 осигураника, који су разлози

  • Извор: Независне
  • 05.02.2024. 12:27

Породичног доктора у Републици Српској прошле године промијенило је 15.707 осигураника, педијатра 538 осигураника, а гинеколога 2.800 осигураника, потврђено је "Независне новине" из Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске.

Додају да су тим породичне медицине највише мијењали осигураници у Бањалуци, Бијељини, Добоју, те Приједору, Модричи, Котор Варошу, док су гинеколога највише мијењали осигураници из Добоја, Бијељине и Бањалуке, а педијатра Бањалуке, Приједора и Бијељине.

"Поред редовног периода за промјену или избор доктора од октобра до краја децембра, осигураници имају могућност да промијене доктора и мимо тог периода уколико имају оправдан разлог, нпр. ако су промијенили мјесто пребивалишта, ако је њихов љекар из неког разлога престао да ради", казали су из Фонда здравственог осигурања Српске, пишу Независне.

Југо и џета украдени са паркинга, ухапшен осумњичени

Југо и џета украдени са паркинга, ухапшен осумњичени

Истичу да је у прошлој години током године, мимо редовног периода, због промјене мјеста пребивалишта породичног доктора промијенило 7.391 осигурано лице, гинеколога 1.656, а педијатра 468 осигураних лица.

"Такође, током године спроводе се и редовне одјаве и пријаве код изабраних доктора, нпр. одјаве умрлих лица, те пријаве новорођенчади, грађана који раније нису били регистровани или нису имали осигурање", појаснили су из ФЗО. 

Истичу да у периоду од октобра до краја децембра сваке године осигураници имају могућност да промијене свог изабраног доктора породичне медицине, као и педијатра или гинеколога, на једноставан начин -  без навођења разлога промјене. 

Према томе, сви који желе да промијене доктора, из било којег разлога, требало би да то учине у овом редовном периоду који је предвиђен за промјене изабраног доктора, односно од 1. октобра до 31. децембра. 

"У овом периоду и процедура промјене је једноставнија, а потребно је да осигураници попуне одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и да их овјере у Фонду",истичу из ФЗО Републике Српске.

Додик: Ако се воља странца донесена у љетниковцу сматра законом, тражићу да ми се суди у кафани

Додик: Ако се воља странца донесена у љетниковцу сматра законом, тражићу да ми се суди у кафани

Како су рекли, доктора је могуће промијенити и мимо за то предвиђеног периода, али само у одређеним околностима, односно неопходно је имати и навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област.

"Процедура промјене мимо редовног периода је компликованија из разлога што Фонд почетком сваке године уговара примарну здравствену заштиту са домовима здравља управо на основу броја регистрованих осигураника у једном дому здравља и од тога зависи и колико ће који дом здравља добити средстава од Фонда. Из тог разлога је важно да се промјене љекара изврше у предвиђеном периоду, и да се накнадне пререгистрације сведу на минимум", рекли су из ФЗО. 

Подсјећају, да се грађани за тим породичне медицине могу да региструју у домовима здравља или у приватним амбулантама породичне медицине са којима Фонд има потписан уговор.

Јасна Т. из Прњавора казала је да се због посла преселила у Бањалуку, па је промијенила своју дугогодишњу докторицу из прњаворског Дома здравља, али како каже практичније је имати породичног љекара у Бањалуци.

"Тако да, мој разлог за пререгистрацију је био чисто из практичних разлога, а не зато што сам била незадовољна", казала је она.

Пратите нас и путем Вибера