ФЗО

Посебан стаж у двоструком трајању има 122.095 пензионера

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2023. 10:28

У матичној евиденцији Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, од укупно 281.202 корисника права на пензију, евидентирано је 122.095 корисника са посебним стажом у двоструком трајању и они укупно имају 724.154 године посебног стажа или просјечно 5,93 године по кориснику.

Осим њих, у матичној евиденцији осигураника Фонда је евидентирано и 71.780 осигураника са посебним стажом у двоструком трајању који нису корисници права на пензију, али ће то право остварити у наредном периоду по испуњавању услова у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању, саопштено је из Фонда ПИО.

Из Фонда су подсјетили да се посебан стаж у двоструком трајању рачуна борцу, припаднику оружаних снага СФР Југославије или војних формација под командом тих снага током рата на територији те државе од 17. августа 1990. до 19. маја 1992. године, те борцу, припаднику Војске Републике Српске и припаднику МУП-а током рата на територији бивше БиХ од 19. маја 1992. године до дана демобилизације.

У посебан стаж у двоструком трајању наведеним лицима рачуна се вријеме проведено у заробљеништву, као и вријеме проведено на лијечењу и медицинској рехабилитацији, због посљедица болести или повреда задобијених у оружаним сукобима и заробљеништву.

Посебан стаж у двоструком трајању утврђује Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске својим рјешењем, а на основу правоснажног рјешења о категоризацији борца, које доноси надлежни државни орган.

- Овај стаж рачуна се закључно са даном демобилизације, односно са даном ослобађања из заробљеништва или завршетка лијечења и медицинске рехабилитације, а најкасније до 19. јуна 1996. године. Посебан стаж увећава се 100 одсто, односно једна година посебног стажа рачуна се као двије године стажа - појаснили су из Фонда ПИО.

Фонд својим рјешењем утврђује пензијски стаж који чини збир посебног стажа у двоструком трајању и стажа осигурања.

Измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању од фебруара 2023. године омогућено је да се лицу коме је рјешењем Фонда утврђен посебан стаж у двоструком трајању Фонд на лични захтјев укине то рјешење којим је тај стаж утврђен.

- Осигураник након укидања рјешења о посебном стажу у двоструком трајању нема право за поновно утврђивање тог стажа - наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)