Bileća

Postavljen kamen temeljac za spomenik solunskim dobrovoljcima

  • 26.06.2021. 15:20

U Bileći je danas postavljen i osveštan kamen temeljac za izgradnju spomenika solunskim dobrovoljcima iz ovog grada, koji će imati izgled bronzane biste srpskog vojnika iz Prvog svjetskog rata, sa šajkačom i puškom u ruci.

Načelnik opštine Veselin Vujović, koji je prisustvovao postavljanju kamena temeljca za spomenik, rekao je da je iz Bileće bilo oko 1.000 dobrovoljaca, kako u crnogorskoj, tako i u srpskoj vojsci, na Solunskom frontu i u mnogim drugim važnim bitkama iz Prvog svjetskog rata.

Vujović je istakao da su ti ljudi pravi oslobodioci srpskog naroda i ovih prostora i izrazio žaljenje što bilećkim dobrovoljcima iz Velikog rata do sada nije podignut spomenik u ovom mjestu, pošto su izgrađeni spomenici borcima iz posljednjeg otadžbinskog rata, kao i borcima obje vojske iz Drugog svjetskog rata.

- Više od 100 godina čekamo da se izgradi taj spomenik koji treba uraditi kvalitetno - rekao je Vujović i dodao da su se svi složili da bude postavljen u centru Bileće i da je o tome prije nekoliko godina bila i javna rasprava u Skupštini opštine.

On je naglasio da je cilj da spomenik bude prepoznatljiv, da to bude srpski vojnik sa šajkačom i kokardom i puškom u ruci, kako je rekao, "spreman za boja ljutoga, kakvi su oni i bili, jer bez toga nama nema opstanka i slobode na ovim prostorima".

- Uvijek smo slobodu branili puškom i bajonetom i uvijek ćemo je i braniti - rekao je Vujović, koji je i predsjednik Boračke organizacije opštine Bileća.

Vujović je dodao da je dogovoreno da to bude narodni spomenik i da svi građani i potomci dobrovoljaca, koliko mogu, doniraju novac za izgradnju spomenika.

Spomenik će biti izgrađen u centru Bileće, na platou ispred nekadašnje muzičke škole, a na inicijativu Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, potomaka i poštovalaca /ratnih veterana/ Bileće.

Predsjednik Opštinskog odbora tog udruženja Radoslav Uljarević naglasio je da je Bileća dala oko 1.000 solunskih dobrovoljaca koji zaslužuju da im se oda počast izgradnjom spomenika, što je obaveza njihovih nasljednika.

- Iako smo nedostojni njihovog djela i njihovog žrtvovanja za spas našeg naroda, dostojni smo da im se na ovakav način odužimo za sve što su učinili za nas - rekao je Uljarević, istakavši da je srpski narod stalno kroz istoriju bio ugnjetavan i da se borio za slobodu.

On je ukazao da su srpski dobrovoljci bili putokaz svima nama kako se treba braniti srpska zemlja i da su bili svetionik i onima koji su poslije nastavili i branili zemlju.

Uljarević je naveo da će spomenik biti izgrađen na prostoru od oko 100 metara kvadratnih, da će koštati oko 70.000 KM i da postoji idejno rješenje da to bude bronzana bista srpskog vojnika iz Prvog svjetskog rata.

Cilj je, kako je rekao, da se spomenik podigne uz što manje finansijsko opterećenje opštine, nego najviše iz dobrovoljnih priloga građana koji svi treba da ga doživljavaju kao svoj i najavio da će uskoro biti organizovano i prvo od nekoliko donatorskih večeri.

- Mnogi će reći da je u Bileći dovoljno spomenika, ali moramo biti svjesni da je Bileća prošla mnoge događaje i da ne bi bilo moralno da jednoj vojsci, koja nije imala nikakvu ideologiju, ne napravimo spomenik - istakao je Uljarević.

On je izrazio očekivanje da će uskoro u Bileći biti podignut i spomenik vojvodi Radu Radoviću, vođi bilećkih dobrovoljaca iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Regionalnog odbora tog udruženja Vujadin Vuković naglasio da u Bileći gotovo da ne postoji porodica koja nije imala makar jednog solunskog dobrovoljca i da bi spomenik mogao da se izgradi kada bi svaka od njih izdvojila simboličnih pet KM.

Vuković je napomenuo da je bilo planirano da spomenik bude podignut 2018. godine, na stotu godišnjicu ulaska srpske vojske u Bileću, ali da to nije urađeno, te da je i sada pravo vrijeme da se počne, uoči praznika Vidovdana.

- Ova godina je značajna po tome što se u avgustu obilježava 100 godina od smrti kralja Petra Oslobodioca, koji je u Udruženju ratnih dobrovoljaca imao člansku kartu broj jedan - rekao je Vuković.
Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)