Saradnja i razmjena podataka

Potpisan protokol o saradnji inspekcijskih tijela Srpske i FBiH

  • 14.06.2018. 13:32

Predstavnici Republičke uprave za inspekcijske poslove - Inspektorat Republike Srpske i Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo potpisali su protokol o saradnji i razmjeni podataka, radi efikasnijeg rada i saradnje inspekcijskih tijela.

Ovim protokolom definišu se međusobna prava i obaveze prilikom korištenja podataka iz službenih evidencija o inspekcijskim nadzorima koje isti vode. 

Protokol o saradnji u vezi korištenja i razmjene podataka juče su potpisali vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove Danijela Batar i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović. 

Razmjena podataka biće realizovana putem interoperabilnog informacionog sistema , koji je uspostavljen na područiju cijele BiH. 

Razvijeni informacioni sistem je, ustvari, Servisna sabirnica ili GSB / Goverment Servise Bus/, te omogućuje razmjenu podataka i pristup podacima bez obzira na njihovu lokaciju i vlasništvo. 

Uspostavljanje navedenog informacionog sistema izvršena je u okviru projekta Svjetske banke ICIS /Improving Investment Climate and Institutional Strengthening/, koji je realizovan u periodu od 2014. do 2018. godine. 

Projekat je odobren na osnovu Sporazuma o grantu između Svjetske banke, Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju /SIDA/ i primaoca sredstava - BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.