Iskorišteno 47.000 turističkih vaučera

Potrošnja vaučera u Srpskoj ide zadovoljavajućim tempom

  • Извор: СРНА
  • 13.08.2022. 10:17

Potrošnja turističkih vaučera ide zadovoljavajućim tempom, s obzirom na to da je podjela krenula nešto kasnije i kada su građani već dobrim dijelom isplanirali svoje slobodno vrijeme i godišnje odmore, rekao je rukovodilac Sektora za promociju turizma Marko Radić.

Radić je za Srnu istakao da će se ovim tempom potrošnje za četiri mjeseca doći do 20.000 vaučera.

"U prošlom pozivu za godinu dana iskorišteno je 47.000 turističkih vaučera, što je u tim momentima ispunilo očekivanja s obzirom na prvobitni plan o podjeli 50.000 vaučera", rekao je Radić.

Radić je naglasio da su građani Republike Srpske do sada iskoristili 5.800 vaučera, koji su važeći do kraja oktobra.

On je rekao da je skoro polovina iskorištena u ZTC "Banja Vrućica" i hotelima "Kardial", "Posavina" i "Srbija", dok je veća potrošnja vaučera u Termama Ozren, Banji Kulaši, "Gradu sunca" u Trebinju i rafting kampu "Drina-Tara".

Radić je rekao da su Banjalučani ti koji u velikoj mjeri koriste vaučere obilazeći druge destinacije, dok je u Banjaluci, za sada, iskorišten samo jedan turistički vaučer.

"Međutim, Banjaluka je ovo ljeto centar regiona kada je o dešavanjima riječ. Veliki broj manifestacija kojima su organizatori u stanju privući hiljade posjetilaca moraju biti mamac i građanima Republike Srpske iz drugih mjesta, ako im se to ponudi na adekvatan način", dodao je Radić.

Radić je poručio da je neophodno uvezati smještajne kapacitete u kojima je moguće iskoristiti vaučere sa događajima u gradu, te takav proizvod promovisati i nuditi širom Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je u junu uredbu o načinu i postupku dodjele turističkih vaučera.

Korisnik vaučera je svaki punoljetni građanin Republike Srpske, kao i građanin sa prebivalištem u Brčko distriktu koji posjeduje državljanstvo Republike Srpske, bez obzira na visinu ličnih primanja.

Vrijednost turističkog vaučera iznosi 100 KM i može se koristiti jednom u periodu od 1. jula do 30. oktobra za plaćanje usluge smještaja - noćenje sa doručkom, bez obzira na vrijednost izvršene usluge smještaja.

Тагови: