U proteklih sedam godina

Povećana bezbednost u saobraćaju, ali statistike i dalje opominju

  • 27.07.2018. 19:42

Iako statistika kaže da se, u proteklih sedam godina, broj smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama, na putevima Srpske, smanjuje, podatak da je 114-oro ljudi prošle godine izgubilo život, itekako, opominje.

Broj stradalih na 100 hiljada stanovnika i dalje je veći, u odnosu na evropske i zemlje regiona. U Agenciji za bezbjednost saobraćaja kažu da su prevencija i edukacija ključne stvari, posebno kada su u pitanju brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i pojas. 

"U Sloveniji je, na primjer, procenat upotrebe sigurnosnog pojasa, na mjestu vozača odnosno suvozača iznad 96 odsto, kod nas je oko 65 odsto na mjestu vozača odnosno suvozača, a na zadnjem sjedištu je zanemarivo, negdje oko 13-14 odsto. Procenat upotrebe sigurnosnog pojasa u Sloveniji na zadnjem sjedištu je iznad 85 odsto", istakao je Milan Tešić, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srpkse. 

U priči o povećanju bezbjednosti saobraćaja svakako veliku ulogu igra i policija, kontrole, kazne, a tu je i izgradnja infrastrukture, tačnije, kvalitetnih puteva, pogotovo autoputeva, koji su najbezbjedniji za vožnju. Neizostavna je i obuka vozača. Ministarstvo komunikacija i transporta BiH insistira na pravilniku o osposobljavanju kandidata za vozače, kojim će biti određena minimalna cijena časa. Obrazlažu to eliminisanjem nelojalne konkurencije kod nekih auto škola što, po Ministarstvu, ide na uštrb kvaliteta obuke. Generalna podrška postoji ali i određene nedoumice jer su procjene da bi obuka mogla i na 1.300 maraka. 
 
"Naravno da se slažemo s tim, da bi to bilo dobro u principu, da se dogodi, no s druge strane razmišljamo i o našoj grupaciji potencijalnih učenika koji treba da se obučavaju za vozače da li bi oni u tom momentu mogli da izmognu taj novac", istakao je Milenko Stanetić, Auto-škola Volan.

Stanetić kaže da skuplja obuka ne mora nužno da znači i veći kvalitet, ali da ona svakako doprinosi većoj satisfakciji i motivaciji instruktora, a to se odražava i na kvalitet obuke. Upozorava i na mogućnost povećanja broja lica koja voze bez dozvole ukoliko dođe do značajnog poskupljenja obuke. 


 

Тагови: