Hercegovina

Požar se primakao kućama u selu Zupci

  • Извор: АТВ
  • 23.08.2021. 19:20

Hercegovina je i danas pod gustim oblakom dima. Veliki šumski požari haraju na sve strane. Nepristupačan teren otežava gašenje a vjetar dodatno širi požarne linije.

Danas najteža situacija ovdje u okolini trebinjskog sela Zupci,ovaj požar izbio je kasno nožas u selu Uvijeća, vrlo brzo je prešao veliku površinu stigao do Zubaca i zaprijetio kućama.

Stanovništvo u strahu, kažu da su ljuti jer vatra godinama unazad uništava sve. Prizore slične ovom današnjem dobro su upamtili.

"Kako ne pamtim svako malo čim odraste ono se uništi ja ne znam zašto. Kažu da je uzrok ljudski faktor? Možda, ali kada ne vidim ne mogu kazati ko je", rekao je Milan Vukašinović.

Požar je izbio na samoj granici sa Hrvatskom, jutros, tri sata iza ponoći. Kao i u većini slučajeva pretpostavlja se da je i ovom uzrok ljudski faktor.

"Veliki vjetar je stvori problem i brzo doveo vatru do ovog sela, ovaj dolje dio Uvjeće je miniran nismo mogli ništa da radimo to je dio razdvajanja dvije vojske za vrijeme rata, nismo mogli da radimo sada ćemo ovdje učiniti sve", rekao je Zdravko Kašiković, komandir TVJ Trebinje.

Danima maksimum daju heroji ljeta iz Bileće i Gacka. I tamo gori, na samoj granici ove dvije opštine požar je aktivan više od sedam dana. Teren je nepristupačan pa se situacija samo prati. Koliko su požara ovih mjeseci ugasili bilećki vatrogasci ne mogu izbrojati.

"Ovo ljeto je jako teško, možda u poslednjih desetak godina jedno od najtežih i najsušnijih ljeta u Hercegovini. To su na desetine požara ne samo u avgustu, nego i u julu pa i junu jer je kiša na ovom području pala u većoj količini negdje sredinom maja", rekao je Radoslav Radmilović.

I danas sve oči gledaju u nebo, vatrogasci se nadaju da će se vremenske prognoze obistiniti i da će kiša stati u kraj požarima. Isto se nadaju da će se stati u kraj i piromanima jer je većina juga Srpske uništena zahvaljujući neodgovornim pojedincima.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм