Uz pomoć HSRS

Požar u Vrbanji pod kontrolom

  • Извор: АТВ
  • 06.08.2022. 19:09

Ponovo su se razbuktala vrbanjska brda. U pomoć vatrogascima u ranim jutarnjim časovima stigao je Helikopterski servis Republike Srpske. Situacija je pod kontrolom, uprkos otežavajućim okolnostima,kaže Boban Kusturić. Jedan požar je ugašen, drugi lokalizovan.

"Vidite i sami kako ciklusi traju relativno kratko neka tri minuta otprilike od trenutka zahvatanja vode do izbacivanja na pozariste, otežavajuća stvar je vjetar koji je gore još jači nego što je ovde i što vi u određenom trenutku kad naiđete na požar imate gust dim međutim plamen je negdje 40-50 metara od toga, visoko je drveće suvo lišće i to je ono sve što nama otežava. Imamo ljude konkretno na licu mjesta, vatrogasce koji su koordinisali zajedno sa nama tako da sve i jedno bacanje je bilo na pravom mjestu gdje je trebalo", kaže Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Srpske.

Mještani pričaju, da im nije svejedno. Vrata i prozori na kućama stalno su zatvoreni. Veliki problem je dim koji se nekontrolisano širi.

- Pa vjerujte da se plašimo, pogotovu ovoga dima. Zagušljivo, jednostavno zagušljivo, spremamaš se na put, trebamo da idemo na more nit kako ostaviti nit kako, nije ti svejedno što kažu.

- Šta ćemo tu smo, vidim ljudi su aktivni rade svoj poso, od jutros su baš puno aktivni. Ima ovamo borova šuma, ako uhvati Boga mi biće i malo opasnije.

- Toliko se dim bio spustio iznad naših kuća da nas guši, ne možeđ živjeti koliko je to bio  gusti dim i jutros ja išla do prodavnice vidjeli ste gdje je sad prodavnica naišli ste jutros je isto tako, kažu mještani.

Ne pamtimo ovakvu situaciju, kažu još mještani. Misle da je uzrok požara ljudski nemar. 

Visoke temperature i vjetar ponovo su aktivirali požar u vrbanjskim brdima. Helikopterski servis Republike Srpske je i prije nekoliko dana gasio požar ovdje u Vrbanji kada su tokom intervencija izbacili desetine tona vode.

Тагови: