U Zavodu "Dr Miroslav Zotović"

Predstavljen sistem robotski potpomognute rehabilitacije

  • 04.10.2019. 19:33

Devetogodišnja Kristina je igrala igricu i za to vrijeme napravila 244 koraka, a da to nije ni primjetila. Vježbala je hod, stabilnost i motoriku, zahvaljujući "čika Gvozdenu", aparatu imena "Lokomat" čiji je zadatak da usmjerava pacijentove noge prema normalnom hodanju i pruža mogućnost djelimične potpore težine. 

Sa čika Gvozdenom i još njegove tri kolege robota, mališani imaju priliku da rade u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović". 

"Dugo radim, već petnaestak dana, Dobro mi izgleda. -Osjećaš li se bolje? Da", kaže Kristina Šakotić. 

"Posebna odlika ovih aparata jeste da oni u svom softveru imaju video igrice koje su dodatni motiv za djecu tako da djeca na ovim aparatima, ponavljau veliki broj pokreta koji konvecionalna terapija ne može da zadovolji", rekla je Gabrijela Mirković, subspecijalista dječije fizijatrije u Zavodu "Dr Miroslav Zotović".

Aparati za robotski asistirani trening djece, koji služe za trening hoda i vraćanje funkcije ruke i šake, doprinijeće većoj efikasnosti u postizanju rezultata. Za oko 200 djece koja imaju poteškoće u kretanju, ovaj vid rehabilitacije je od velikog značaja. 

"Nama kao ustanovi, kao pružaocu usluga, iz ove oblasti, referentnom centru je jako značajno što smo sada u mogućnosti da kompletiramo i zaokružimo uslugu, tako da naša djeca koja imaju potrebu, ne samo naša iz RS nadamo se i iz regiona, da kompletnu uslugu koja postoji dobiju na jednom mjestu u našem Zavodu Zotović", kaže Snježana Novaković Bursać, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

Novac za nabavku robota u Zavodu "Dr Miroslav Zotović" prikupljena su prošle godine u okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Željke Cvijanović. Zahvaljujući donacijama privrednika, institucija, građana putem humanitarnog telefona, prikupljeno je 1.517.571 maraka. Sa nabavkom ovih aparata želimo da omogućimo svakom djetetu da dostigne svoj puni potencijal, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. 

Zahvaljući humanosti i zajedništvu koju smo pokazali, djeca su dobila priliku da napreduju, kaže predsjednik RS. 

"Ono što me čini posebno zadovoljnom jeste to da je u pitanju oprema posljednje generacije koju nećete naći ni u okruženju niti u svakoj evropskoj zemlji. Mi smo tu napravili iskorak u zdravstvenom sektoru, iskorak po pitanju kvaliteta usluge", kaže Željka Cvijanović.  

Iz prikupljenih sredstava obezbijeđena je edukacija za 18 članova tima doktora, fizioterapeuta i radnih terapeuta, koja traje 10 sedmica, u periodu od šest mjeseci. Nabavljene su i hodaljke za djecu u tri veličine i sa različitim dodacima, jer je neophodno da se robotska rehabilitacija podrži i ortopedskim pomagalima koja će omogućiti da dijete poboljšano kretanje uspješno prenese u svakodnevni život.