"Višnjićevi dani"

Predstavljen zbornik dokumenata o genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu

  • Извор: СРНА
  • 04.11.2021. 21:57

U Bijeljini je večeras u okviru manifestacije "Višnjićevi dani" predstavljen zbornik istorijskih dokumenata "Zločini genocida nad Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu".

Dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović, koji je jedan od priređivača ovog zbornika, rekao je na promociji u Centru za kulturu "Semberija" da je tu sabrano 140 dokumenata.

"Dokumenti potiču iz Arhiva BiH iz Sarajeva, Arhiva Jugoslavije i Arhiva Srbije iz Beograda i nedvosmisleno svjedoče o tome da je u toku Drugog svjetskog rata na prostoru Srebrenice počinjen genocid nad Srbima", naveo je Mastilović.

Prema njegovim riječima, osim opisa zločina onako kako ih je prikupljala Zemaljska komisija i državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora, tu su navedeni i vrlo precizni podaci o broju žrtava, o tome koliko je ubijeno djece, žena, staraca, te načinu na koji su usmrćeni.

Zbornik dokumenata su priredili nastavnici i saradnici Katedre za istoriju i arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a objavljen je u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih civila i Udruženjem istoričara Republike Srpske.

Pred promociju Zbornika, u Galeriji Centra za kulturu "Semberija" otvorena je izložba "Grof Sava Vladislavić", koja predstavlja diplomatski razvojni put ovog srpskog političara, rodom iz Gacka, savjetnika ruskog cara Petra Velikog, diplomate u službi Ruske Imperije, putopisca, poliglote.

Izložbenu postavku Filozofski fakultet u Istočnom Sarajevu dobio je preko Ambasade Rusije.

Prvi put je prikazana za Dane Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, a potom u Gacku, rodnom mjestu Save Vladislavića, pa u manastiru Žitomislići odakle je stigla u Bijeljinu.

Izložba će biti otvorena narednih 15-ak dana. 


  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.