У Београду

Преминула доцент бањалучког Универзитета Злата Марјановић

  • Извор: АТВ
  • 08.12.2023. 17:07

Злата Марјановић, доцент на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, преминула је јуче у Београду.

Марјановићева је преминула послије дуге и тешке болести, наведено је на сајту Универзитета у Бањалуци.

Др Злата Марјановић рођена је 12. априла 1966. године у Београду. 

На Катедри за етномузикологију Факултета музичких уметности Универзитета уметности у Београду дипломирала је 1990. године. На истом факултету је магистрирала 1997. године, са радом "Вокална музичка традиција Боке Которскеˮ и докторирала 2013. године на тему "Народна музика Боке Которске и Црногорског приморјаˮ.

Порески инспектори смјештени иза решетака

Порески инспектори смјештени иза решетака

Између 1998. и 2004. године радила је као етномузиколог у Ансамблу народних игара и песама Србије "Колоˮ. Од 2005. године радила је као професор етномузикологије, традиционалног пјевања, традиционалног свирања и народних ансамбала на Одсеку за традиционалну музику у СМШ "Стеван Мокрањацˮ у Краљеву, биљежећи бројне успјешне наступе у земљи и иностранству (Словенији, Црној Гори, Словачкој, Норвешкој итд). Од 2018. године радила је као доцент на Катедри за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Још од студентских дана истраживала је проблеме вокалне, вокално-инструменталне и инструменталне традиције у Црној Гори (Бока Которска, приморје са залеђем, Цетиње и околина) и Србији (источна, југоисточна и сјеверозападна Србија, југоисточно Косово). Области њеног интересовања биле су историјски извори у етномузикологији, примијењена етномузикологија, промјене у традиционалној музици потекле из односа архаичног и савременог, посебно у оквиру културе Боке Которске, дијелова Црногорског приморја и континенталних дијелова Црне Горе.

Аутор је четири и коаутор двије књиге, а њених више од четрдесет научних и стручних радова објављени су у часописима, зборницима радова и монографијама у Србији, Црној Гори, БиХ, Мађарској, Литванији, Аустрији и Сједињеним Америчким Државама.

Мјесто и вријеме сахране доц. др Злате Марјановић биће накнадно саопштени.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.