Бака Драга

Преминула Драгиња Балаћ

  • Извор: СРНА
  • 15.04.2024. 14:41

Јасеновачка логорашица Драгиња Балаћ преминула је данас у 95. години, објавио је Манастир Јасеновац.

Бака Драга, рођена Кукић, рођена је 1929. године и одрасла у Јасеновцу. У љето 1942. усташе су бака Драгу и њену породицу отјерале у логор Јасеновац, а породичну кућу спалиле.

"Из логора је, заједно са мајком, отјерана на принудни рад у Њемачку. У Њемачкој није дуго остала, након што је обољела од тифуса враћена је у Загреб. Смјештена је у импровизовану болницу. Ту их је готово половина умрла. Они који су преживјели, опет су враћени у Њемачку. Тамо је бака Драга остала с мајком до краја рата", објавио је Манастир Јасеновац на свом "Фејсбук" профилу.

За то вријеме у Јасеновцу су јој убијене три рођене сестре, баба, дјед, двије стрине и десетине рођака. За оца тих неколико година нису знале гдје је.

Слом нациста са мајком је дочекала на граници са Аустријом, а по повратку у Јасеновац ускоро долази и Драгин отац који је био у партизанима.

Током рата 90-тих избјегла је у Градишку. У свој Јасеновац вратила се 2000. године.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм