Prije 80 godina nastala najbolesnija, kvislinška država - NDH

  • 10.04.2021. 10:06

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH nazvao je NDH, koja je proglašena državom na današnji dan prije 80 godina, najbolesnijoj kvislinškom državom u nacističkoj Evropi i da je 10. aprila 1941. godine počeo genocid nad Srbima.

Iz Odbora su podsjetili da je ta najbolesnija kvislinška država imala osnovni cilj da uništi "nepoćudne" narode, Srbe Jevreje i Rome.

"Odmah nakon osnivanja NDH počinju protjerivanja, odvođenja i ubistva viđenijih Srba. Počinje rušenje pravoslavnih crkava, počinje pokatoličavanje Srba, snažnije muškarce šalju u logore u druge dijelove nacističke Njemačke, žene i djecu u vagonima šalju za Srbiju", podsjetio je predsjednik Odbora Đorđe Radanović.

Prema njegovim riječima, logori i pokolji u Jasenovcu, Garavicama, Šušnjaru, Jadovnom su djelo oružanih snaga NHD i muslimanskih milicija, čiji su vojnici bili i Hrvati i muslimani.

"Treba istaći da su hrvatski i muslimanski narod zajedno sa klerom i islamskom zajednicom vjerovali da je NDH njihova država. Zbog toga su pripadnici oba naroda učestvovali u regrutaciji i snaženju oružanih snaga ove kvislinške tvorevine", napomenuo je Radanović.

On je dodao da i spomenik u Blajburgu na sebi u istoj veličima ima i šahovnicu i polumjesec i kao takav je najbolji pokazatelj ko je činio okosnicu NDH.

"Značajni istoričari pišu da se 1941. godine u HND desila srpska pobuna i zaista su u pravu. Ustanak srpskog naroda u NHD nije imao ideološki predznak, niti je ustanak komunistički, niti četnički, to je ustanak naroda da spašava živu glavu. Ustao je otac da spasi ženu i djecu, da spasi svog oca i svoju majku i takvih desetine hiljada otaca", naveo je Radanović.

Radanović naglašava da sva ozbiljna istraživanja pokazuju da je tokom postojanja NDH na teritoriji BiH uništeno oko 500.000 Srba.