Tradicionalni narodni zbor

Prijedor: Obilježeno 77 godina od osnivanja Karanskog bataljona

  • 02.09.2018. 18:26

U mjestu Karan kod Prijedora održan je tradicionalni narodni zbor kojim je obilježeno 77 godina od formiranja Karanskog bataljona.

Karanski bataljon dao je u Drugom svjetskom ratu 15 narodnih heroja, a njegovi borci ratovali su u skoro svim republikama bivše Jugoslavije. 

Manifestacija je započela polaganjem vijenaca na spomen biste narodnim herojima Ratku Marušiću i Žarku Zgonjaninu. 

Prisutnima se obratio Veljko Rodić, predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora, koji je poručio da potomci Karanskog bataljona nastavljaju da njeguju njegovu tradiciju. 

"SUBNOR i grad Prijedor njeguju tradiciju borbe kozarskih boraca. NJegovanje te tradicije je najbolja potvrda da je slobodarski duh i dalje prisutan. Iako nas je svake godine sve manje, ipak, ne smijemo zaboraviti te uspjehe", istakao je Rodić. 

On je poručio sadašnjim generacijama da treba da žive u miru i zadovoljstvu, ali i da čuvaju slobodu koju su njihovi preci plaćali svojim životima. 

"Sa Karana je krenula odbrana naroda Kozare i mi tu svjetlu tradiciju s ponosom ističemo. NJihove velike žrtve ne možemo zaboraviti i zato se svake godine na ovom časnom mjestu sjetimo ustanika, njihovog djela i junaštva", naglasio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. 

On je dodao da Gradska uprava podržava ovakve manifestacije gdje se ljudi prisjećaju tih teških vremena i svih onih koji su živote dali za odbranu svoje otadžbine. 

Na put i svijetlu tradiciju Karanskog bataljona podsjetili su se i članovi Planinarskog društva "Klekovača" iz Prijedora koji su organizovali marš "Tragom partizana Karanskog bataljona" i prepješačili rutu od Patrije do Karana.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм