Приједорчанка

Приједорчанка Маја завршила мастер студије у Марибору па се вратила у Српску

  • Извор: РТРС
  • 14.04.2024. 13:43

Тридесетогодишња Приједорчанка Маја Крећа, након завршених мастер студија биологије и екологије у Марибору, вратила се и запослила у Новом Граду.

Каже да Словенија нуди много више шанси, али ипак је одлучила да дође у Републику Српску и ту настави да гради каријеру.

Љубав према природи усмјерила је њен професионални пут. Маја Крећа након завршених основних студија на бањалучком Природно-математичком факултету нашла се пред одлуком да ли остати или отићи? Школовање је наставила у Словенији.

"Напоменула бих да сам отишла у периоду короне, значи прве двије седмице мог студија су биле уживо, наредна година је била онлајн. То је био један изазован период с обзиром да сам отишла да живим у нову државу - нови језик, нови народ, нова култура“, рекла је Маја.

Трогодишњи живот у Словенији донио јој је многа искуства, пријатеље, лијепе успомене. Међутим, након завршених мастер студија и неуспјеле "потраге" за послом у струци, увјерила се да и у европским земљама није тако "идилично" као што многи мисле. Одлучила се за повратак у родни град.

"Након те три проведене године у Словенији, ипак нисмо били толико сигурни да желимо да останемо тамо, вукао нас је осјећај да желимо да се вратимо нашој кући и у наш град, Приједор, и да ту наставимо свој даљи живот“, каже Маја.

Одлуку да се врати у родни град и ту пренесе своја стечена знања и допринесе својој заједници, није донијела "преко ноћи".

"Живот у Словенији је био дефинитивно лијепо искуство, али ето наша одлука је ипак била да се вратимо у Приједор. Да своје стечено знање и искуство подијелим међу својим људима и да допринесем својој заједници и да кажем побољшању нашег живота овдје“, додала је Маја.

Маја Крећа је од почетка ове године запослена у новоградском Еколошком удружењу "Грин тим" као пројектни менаџер. Поручила је свим младим људима да се едукују, путују, стичу нова искуства и кроз тај процес покушају пронаћи свој животни пут.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм