М:тел

Продаја антенских стубова Телекома Србија стратешка добит за све

  • Извор: АТВ
  • 28.12.2023. 17:04

Телеком Србија група завршава процес продаје антенских стубова британском фонду Актис ГП, иза којег стоје Свјетска банка и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

Иако је конкуренција покушала да овај процес испрати дезинформацијама, истина је да је то пракса коју су предузели сви велики телеком оператери попут Дојче Телекома, Телефонике, Водафона и других, како би трансформисали своје пословање а одржавање грађевинске инфраструктуре повјерили компанија којима је то основна дјелатност.

Процесом продаје обухваћени су искључиво антенски стубови, а не и опрема за телекомуникације повезана са њима, као што су базне станице и друга телекомуникациона опрема која је срце сваког телеком оператера. 

Kомпанија м:тел остаје једини закупац антенских стубова и једини власник телекомуникационе опреме чиме су тржиште Републике Српске и безбједност података заштићени, као и корисници и институције које су м:тел-у указале повјерење.

„У сваком сегменту свог пословања, м:тел се показао као заштитник имовине Републике Српске и компанија домаћинског пословања. Тако ни у овом случају нећемо дозволити да злонамерним и нетачним информацијама они које наши грађани неће у свом дворишту утичу на нашу репутацију“, нагласила је генерална директорка компаније Јелена Триван.

Kомпанија м:тел ће 2023. годину, на основу досадашњих показатеља, завршити са рекордном добити, значајно већом од пројектоване. Очекује се да ће нето добит за ову годину надмашити и 2022. када је остварена нето добит у висини од 82,3 милиона конвертибилних марака, док ће очекивана ЕБИДА маржа за ову годину износити преко 50%, што је значајно изнад просјека за телекомуникациону индустрију. 

Позитивни резултати компаније м:тел биће видљиви и на свим значајним финансијским показатељима профитабилности у 2023. години, гдје се очекује раст у односу на све претходне године, чиме се остварују већи поврати на капитал и средства. Свакако највећу корист од ових резултата ће имати акционари, и то кроз раст зараде по акцији, гдје је принос и до сада био далеко већи од приноса оствариваних у сличне облике инвестирања.

 С обзиром да су и полугодишњи финансијски резултати м:тел поставили изнад других телеком оператера у окружењу, очекује се и да ће крајњи резултат 2023. године увелико надмашити конкуренцију.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм