Spremni zahtjevi za novu Vladu

Proizvođači mlijeka traže veće podsticaje

  • 23.12.2018. 19:53

Mljekari u Srpskoj već imaju spremne zahtijeve za novu Vladu. Traže da se u novom Pravilniku o podsticajima isti dio izdvaja za njih, odnosno 30 feninga po litru, a traže veće podsticaje za uzgoj junica. Mljekari su odavno trn u oku ostalim poljoprivrednim proizvođačima jer za njihovu proizvodnju ide 60 odsto agrarnog budžeta. Tvrde da ni to nije dovoljno pa se dobrim dijelom junice uvoze. Time rizikujemo da, između ostalog, uvezemo i razne bolesti, kaže Vladimir Usorac.

"Sada su podsticaji nekih 200 KM, a toliko treba otprilike da se izvade svi papiri, nije stimulativnno i mi svake godine uvozimo veliki broj priplodnih junica iz Evrope, da na kraju nemamo svoj vlastiti podmladak, jer je stimulativnije uvesti nego proizvesti domaću," kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS.

U Pravilniku o podsticajima piše da je premija za uzgoj 230 KM po grlu, dok je premija za nabavljeno grlo i do 280 KM. Iz resora poljoprivrede odgovaraju da je ta premija ove godine znatno povećana, tačnije 90 odsto. Nije, kaže novi ministar, isključeno ni da će iduće biti dodatnih povećanja. Sve će biti jasno regulisano novim Zakonom o podsticajima koji je najavio premijer Srpske.  

"Dok ne donesemo zakon mi ćemo naravno da pripremimo Pravilnik o podsticajima koga smo pripremali i svih ovih prethodnih godina. A ono što možemo sa zadovoljstvom da konstatujemo jeste da će u 2019. agrarni budžet biti 71 milion, dakle imamo povećanje od nekih 17 odsto, i to nam daje mogućnost da kreiramo neke nove mjere," rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

U resoru poljoprivrede podsjećaju mljekare da ih dodatno podržavaju, izdvajajući sedam miliona godišnje za regresirani dizel. Mljekari i tu imaju zamjerke. Smatraju da bi daleko bolje bilo da tih sedam miliona utroše na investicije, pa već godinama traže uvođenje "plavog dizela" iz budžeta BiH.