Прогноза

Прољеће стигло, а зиме није ни било: Шта нас чека овог љета?

  • Извор: Агенције
  • 20.03.2024. 20:13

Ове године зиму скоро да нисмо ни осјетили. Неколико дана око нуле, снијег у покушају и мало хладног вјетра, много је далеко од зима какве су некад биле. И какве су, на крају крајева, нормалне за ово поднебље. Или се ствари, можда, мијењају?

Иако овакво вријеме многима прија, а реално је добро и за наше џепове, јер смањује трошкове за гријање и зимску гардеробу, постоји и друга страна медаље. Умор, несаница, нервоза и све оне здравствене тегобе које се јављају када временске прилике забораве у којем се годишњем добу налазе.

Да ли је то наша "нова нормалност" на коју ћемо, жељели то или не, морати да се навикнемо и какво нас вријеме очекује у наредних неколико мјесеци?

Синови на сахрани сазнали да је Станислав убијен у затвору

Синови на сахрани сазнали да је Станислав убијен у затвору

Метеоролог Љубица Гојковић каже да смо ову годину почели са топлотним таласом који нам је најавио да је пред нама још једна екстремно топла година.

"2023. била је година екстрема, међутим, прва три мјесеца 2024. показала су да ипак може још горе. Одступање средње температуре ваздуха од просјека у јануару било је око 2 степена, док је у фебруара просјечно одступање на територији цијеле Србије било око 8 степени. Цио фебруар окарактерисан је као топао и екстремно топао, а топлотни талас је трајао скоро цио мјесец. Фебруар 2024. званично је најтоплији од почетка метеоролошких мјерења, не само у Србији већ на глобалном нивоу", казала је она.

Према ријечима Ане Вуковић Вимић са Пољопривредног факултета у Београду, у периоду између 2041. и 2060. температура ће бити виша за око 3 степена.

"Усљед даље дестабилизације климатског система Земље, па и услова код нас, можемо очекивати и учесталије пробијање екстрема",  рекла је она за портал Клима 011.

У седам дана пронађена тијела двоје новорођенчади

У седам дана пронађена тијела двоје новорођенчади

"Ипак, овакав фебруар неће постати нормала, већ ће се чешће јављати, а некада у будућности имаће и још већа одступања".

Тренд екстремно топлог времена наставио се и у марту, а глобални прогностички модели већ сада најављују топао април, каже Љубица Гојковић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)