Sjećanje na stradanje

Prošlo je 30 godina od zločina nad Srbima u Kravicama na Božić

  • Извор: АТВ
  • 05.01.2023. 19:15

Sjećanje na stradanje i krvavo Božićno jutro u Kravicama ne blijede. Na najradoniji praznik, prije 30 godina, za nekoliko sati zvijerski je ubijeno 49 Srba na svojim ognjištima. Ubile su ih muslimanske snage iz Srebrenice i bratunačkih sela pod komandom Nasera Orića. Milosti nije bilo. Ubijali su djecu, žene i stare. Stradalo je ukupno 158 srpskih civila i vojnika iz tog mjesta.

"Strašno je bilo doći na spaljevinu. Sela opustoše, sve. Gdje god dođeš, samo mrtvi leševi, ni ptice više ne pjevaju. Tuga i žalost", rekao je Radmila Nikolić, član porodice žrtava zločina.

"Ubijali su na najstrašnije načine. Bila je sreća poginuti od metka. Odsijecali su glave, udove, udarali tupim predmetima. Sve je to bilo praćeno urlicima, pljačkom i paljenjem", rekao je Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Bolno je što za ove stravične zločine nad Srbima niko nije odgovarao. Iz Srpske i danas poručuju da ih odnos Tužilašta BiH prema srpskim žrtvama više ne može iznenaditi. Zločinci ne smiju proći nekažnjeno. 

"Nećemo nikada odustati da putem institucija Republike Srpske dokazujemo, prezentujemo i prikupljamo što više dokaza protiv zločinaca", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

"I ovi ljudi su svi spremni opet da pruže ruku prijateljstva svima, da idemo naprijed putem napretka, mira, razvoja", rekao je Branislav Tršić, načelnik opštine Bratunac.

Gazili su preko mrtvih, palili i pljačkali. I sve to na Božić. Zapaljeno je čak 688 srpskih kuća na širem prostoru Kravice. Uništeno je oko 2.030 pomoćnih i društvenih objekata. U jednom danu, oko 1.000 stanovnika, ostalo je bez svojih domova. Kroz smetove su se probili prema Drini. Tako su, samo oni koji su uspjeli preći u Srbiju, izbjegli sigurnu smrt.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.