РХМЗ

Протекла година најтоплија икад

  • Извор: Агенције
  • 01.01.2024. 16:53

Протекла 2023. година била је најтоплија икада измјерена како на глобалном, тако и на регионалном и локалном нивоу, објавио је Републички хидрометеоролошки завод.

На глобалном нивоу било је пет најтоплијих мјесеци заредом - јун, јул, август, септембар и октобар, који су били најтоплији икада измјерени.

"На нашем простору ову годину су обиљежиле поплаве у јануару и мају, велика количина падавина у једном дану, нестабилно вријеме и суперћелијске олује, чести олујни вјетрови и бројни температурни рекорди, а у појединим дијеловима земље је чак забиљежена суша", наведено је у саопштењу.

И у Бањалуци је прошла година била најтоплија од када се врше мјерења, иако љето у овом граду није било ни близу најтоплијег, најтоплијој години допринијели су веома топли зимски и јесењи мјесеци.

Јануар је био знатно топлији од просјека, септембар други најтоплији септембар од када се врше мјерења, а октобар и децембар најтоплији од кад се врше мјерења.

Прошла година је у односу на просјек 1991-2020. година била топлија за 1,7 степени Целзијусових, а од просјека 1961-1990 који се користи као референтни период за праћење климатских промјена за више од три степена Целзијусова.

Сваки 30-годишњи период је све топлији, а свих 10 најтоплијих година до сада су оне послије 2000. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм