Питање многих родитеља

Протојереј СПЦ дао одговор на питање када треба крстити дјецу

  • Извор: Жена Блиц
  • 02.04.2024. 09:31

Питање које често мучи многе родитеље јесте - када је право вријеме да се крсте дјеца? Да ли важно то учинити што прије, сачекати први рођендан или им оставити на вољу када одрасту да одлуче сами да ли желе или не. Ево шта на то каже Српска православна црква.

- Крштење је неопходно за све људе, од самог почетка нашег живота, због чега се оно у Православној цркви врши још у дјечијем узрасту, непосредно послије рођења. Господ Исус Христос је говорио: "Пустите дјецу и не браните им да долазе к мени, јер је таквих Царство небеско - објаснио је протојереј ставрофор Ненад В. Андрић, а пише Србијајавља.

Он је додао и да су тако и апостоли поступали, препуштајући дјецу крштењу. Дјецу треба крстити што прије, као што су чинили и наши стари. Затим се дотакао имена за дјецу.

- Какво име добијамо на крштењу тако се водимо пред Богом, под тим именом нас и помињу на литургији и у другим молитвама, друга имена су призната само у монашењу код нас православних. Треба његовати наша српска имена - нагласио је протојереј ставрофор.

"Без крштења нема спасења"

- И дјеца чији су родитељи некрштени јер су атеисти могу да се крсте ако то одлуче и имају потребу, јер без крштења нема спасења - напоменуо је даље.

Такође каже да има много некрштене дјеце а и одраслих, и да их црква чека раширених руку.

- Тајну крштења установио је сам Исус Христос рекавши свим ученицима: "Идите и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа", а и дао је сам примјер крстивши се у ријеци Јордан и указао на значај крштења овим ријечима: "Ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божје". У тајни крштења човјек се чисти и избавља од гријехова и постаје нови и препорођени човјек - закључио је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.