Počela nova školska godina

Prvačići dočekani pjesmom dobrodošlice

  • 03.09.2018. 20:07

"Ja vam želim svu sreću, da nam budete živi i zdravi, da dolazite u školu nasmijani, iz škole da izlazite takođe nasmijani," rekla je Darija Mićić, direktor Osnovne škole "Branko Radičević Banja Luka.

Nasmijana, uplakana, zabrinuta bila su lica 220 prvaka, najveće osnovne škole u Srpskoj "Branko Radičević". Stariji drugari su im uz igru i pjesmu poželjeli dobrodošlicu, a uzbuđeni  roditelji, bake i djedovi fotografisali ih. 

Čemu se najviše raduješ u školi? 
"Pisanju i crtanju," odgovorio je Viktor Gaković, đak prvak. 

Đaci ove škole konačno će dobiti devet novih učionica, za šta je Vlada obezbjedila 1,2 miliona maraka. To je najbolja vijest kojom je ministar mogao da obraduje đake i njihove nastavnike. 

"Tender je drugi put završen, Vlada je obezbijedila odatnih 200 hiljada maraka. Tako da sutra ističe rok žalbe i nadam se da ćemo moći u srijedu da potpišemo ugovor sa izvođačem radova i 120 dana je rok od uvođenja izvođača u posao da se završi sa dogradnjom ove škole. Nadam se da ćemo drugo polugodište početi malo komotnije," kaže Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Srpske.

Đake u Mišinom Hanu i Verićima dočekao je najlon na prozorima i krovu škole. To su područne škole OŠ "Milutin Bojić" iz Potkozarja. Na novinarsko pitanje zašto škole nisu sanirane, ministar Malešević je rekao da su sredstva za obnovu odobrena. 

"Ja ne mogu raditi posao direktora. Direktor treba da raspisuje tender, bira izvođača koji može da izvrši određene poslove, a ne da mjesna zajednica sada zove ministra, odnosno predsjednik savjeta mjesne zajednice i da ja intrevenišem da izvođač radova uđe u poslove. Izvođač za Veriće je odabran, sredstva su obezbjeđena i direktor škole je taj koji treba da provodi proceduru. Ako će ministar raditi poslove direktora, onda nam direktori ne trebaju," rekao je Malešević.    

Sedam učionica koliko je potrebno za nastavu u Mišinom Hanom, okrečeno i spremno je dočekalo đake jutros, kaže direktor Duško Petrović. 

U Verićima juče su cijeli dan skupljali vodu, najlon na krovu nije bio od pomoći. Izvođača radova na krovu škole u Verićima očekuju svaki dan. 

Ovdje se raspisuje tender, čekali smo da Vlada odobri sredstva. Sredstva su odobrena, ministarstvo je dalo saglasnot da se raspiše tender, mi idemo u proceduru. Sada je samo vrijeme trajanja ti javnih nabavki koliko traju. Ja očekujem  u toku septembra da će ovdje biti postavljena kompletna stolarija," kaže Duško Petrović, direktor OŠ "Milutin Bojić" Potkozarje.

Uprava banjalučke OŠ "Jovan Cvijić", nije imala problema sa tenderima. U novom ruhu su krenuli u novu školsku godinu. 

"Ovo je jedna od 19 škola u kojima su u proteklim mjesecima rađeni ili se rade poslovi na obnovi, rekosntrukciji, s ciljem  da naši đaci i nastavnici imaju bolje uslove za rad. U ovoj školi je rađena ozbbiljna obnova, u iznosu od oko 200 hiljada maraka zajedničkim ulaganjima grada i UNDP-ija," rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

"Tih 200 hiljada je uloženo u sanaciju kompletene stolarije, kompletne fasade, toplotne izolacije, oluka i jednog dijela krova. Ove godine smo upisali i 79 prvačića u tri odjeljenja," kaže Mila Čudić Nikić, direktor OŠ "Jovan Cvijić."

Ministar Malešević se požalio da u 77 područnih odjeljenja nije upisano nijedno dijete. Nastava je počela u svim školama, a u školske klupe sjelo je oko 92 hiljada osnovaca i oko 37 hiljada srednjoškolaca. 

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм