Čisti ponedjeljak

Prvi dan Velikog posta - običaj je da se tokom Čiste nedjelje sprema cijela kuća

  • Извор: РТС
  • 27.02.2023. 08:01

Danas je Čisti ponedjeljak, prvi dan Velikog posta koji najavljuje najveći hrišćanski praznik, Uskrs. Sedmonedjeljni Časni post temelj je hrišćanskog puta, ali i prilika za uzdizanje duha nad tijelom, pobjedu duhovne nad tjelesnom stranom.

U ponoć, počeo je Vakršnji post. Naziva se i Časni, jer obuhvata vrijeme Isusovog stradanja i razapinjanja na Časni krst, ili Veliki zbog posebne važnosti i dužine trajanja.

Uvijek počinje u ponedjeljak - prvi ponedjeljak posta naziva Čisti, cijela ova sedmica Čista nedjelja. 

Postilo se oduvijek, u svakoj nevolji, u ratnoj opasnosti i stradanju, uvijek kada je trebalo izmoliti Božju milost.

I sam Isus Hristos postio je 40 dana i noći prije početka svoje propovjedi o dolasku Carstva Nebeskoga. Svako bi trebalo da posti za sebe, bez licemerja i želje za ljudskom slavom.

Do Vaskrsa, ove godine 16. aprila, od ponedjeljka do petka posti se na vodi, posebno strogo srijedom i petkom. Subotom i nedjeljom dozvoljeno je ulje i vino, riba samo na Blagovijesti, 7. i Cvijeti, ove godine 9. aprila.

Tokom Velikog posta vjernici pristupaju pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da dostojno dočekaju najveći hrišćanski praznik.

Običaj je da se tokom prve - Čiste nedjelje, sprema cijela kuća. Vjeruje se da je danas dobro započeti velike poslove, jer će biti uspješni.