Počeli proljetni radovi, registrovana 44 požara

Radinković: Stroge sankcije za lica koja se ne budu pridržavala predviđenih mjera

  • 16.04.2020. 12:47

Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj u prva tri mjeseca ove godine broj krivičnih djela smanjen je za šest odsto u odnosu na isti period lani, a manji je i broj saobraćajnih nezgoda, i to za 11,4 odsto, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Predrag Lazić rekao je da je od januara do marta evidentirano 215 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, od čega je 176 razriješeno, a najzastupljenija su djela protiv imovine kojih je bilo 126.

Lazić: Pronađena su dva otuđena vozila

Lazić je naveo da je nadležnom tužilaštvu podneseno 186 izvještaja protiv 164 lica, od kojih su 60 povratnici u izvršenju krivičnih djela.

Prema njegovim riječima, u prva tri mjeseca evidentirano je šest krađa motornih vozila i dva pokušaja krađe, a pronađena su dva otuđena vozila.

On je rekao da je izvršeno i rasvijetljeno devet krivičnih dijela protiv polnog integriteta, kao i po jedno krivično dijelo oduzimanje djeteta, zapuštanje i zlostavljanje maloljetnika, te napuštanje djeteta.

Lazić je naglasio da je evidentirano i rasvijetljeno osam krivičnih djela nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava, te šest krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droge, kao i 48 prekršaja.

"Oduzeto je 159 grama marihuane, 37 grama amfetamin-spida, 67 komada ekstazija i 51 komad indijske konoplje", izjavio je Lazić.

On je naveo da su u navedenom periodu tri lica uhapšena po potragama.

U ovom periodu evidentirano je 11 samoubistava, dok ih je u posmatranom periodu prošle godine bilo šest.

Prema podacima Policijske uprave Doboj tokom prva tri mjeseca evidentirane su 203 saobraćajne nezgode u kojima su smrtno stradala dva lica, teže je povrijeđeno 13, a lakše 92 lica.

Načelnik Sektora policije Jovica Žigić rekao je da su iz saobraćaja isključena 173 vozila, što je za 29,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, te napomenuo da je najčešći razlog isključenja vozila istek registracije u periodu dužem od 30 dana.

"U posmatranom periodu uhapšeno je 101 lice koja su kao učesnici u saobraćaju zatečeni u vršenju prekršaja pod uticajem alkohola i droge", izjavio je Žigić.

Žigić je naglasio da je broj narušavanja javnog reda i mira, zbog kojih su uhapšena 22 lica, povećan za 99,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 223.

Radinković apelovao da građani poštuju sve zaključke Republičkog štaba za vanrednu situaciju

Načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković ocijenio je da je ukupna bezbjednosna situacija u ovom periodu bila zadovoljavajuća.

Radinković je rekao da su tokom ove godine evidentirana ukupno 44 požara, što je za dva više u odnosu na isti period prošle godine, a u jednom je i smrtno stradalo jedno lice.

On je najavio stroge sankcije za lica koja se ne budu pridržavala predviđenih mjera po pitanju otvorenog požara tokom proljećnih radova.

Radinković je apelovao da građani poštuju sve zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije koji se odnosi na ograničenje kretanja tokom vaskršnjih praznika.

On je rekao da je za načelnika Sektora kriminalističke policije postavljen Predrag Lazić, umjesto dosadašnjeg Žarka Panića koji je imenovan za pomoćnika načelnika Policijske uprave Doboj, nakon odlaska sa te funkcije Ljerke Stanimirović, po osnovu penzionisanja.

Prema podacima Policijske uprave Doboj, tokom prva tri mjeseca ukupno je pronađeno 75 migranata, a u istom periodu prošle godine 100.

Тагови: