Prepušteni sami sebi

Radnici UNISA štrajkuju već 15 dana

  • 09.07.2018. 19:23

Platu nisu primili poslije martovske, šestoro ih zbog neuplaćenih doprinosa ne može u penziju, a u fabrici deset dana nema struje. Radnici derventskog Unisa štrajkuju već 15 dana, ali za to vrijeme niko od uprave ih nije saslušao. Odlučili su da muku sroče u pismo koje su poslali predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

"Vjerujemo da vi koji ste istinski borac za RS nećete dozvoliti ovakvo ponašanje nijednom poslodavcu. Još jednom vas molimo da primite predstavnike našeg sindikalnog odbora u što hitnijem roku kako bi iznašli rješenje naše agonije. Ukoliko ne primite naše predstavnike mi ćemo biti prinuđeni izaći na proteste," kaže Radosava Milaković, predsjednica Sindikata Unisa. 

Nije im isplaćen ni prevoz iz prethodne dvije godine. Obaveze po planu restruktuiranja iz prošle godine se kažu, ne poštuju. 

"Nema plate, nema penzionog, socijalnog, trebaju ići liječit se ljudi, ne mogu se liječiti," rekla je Ružica Dujaković, jedna od radnica Unisa. 

Direktor Unisa, Dušan Živković, je na putu. U telefonskom razgovoru poručuje da radi na tome da roba stigne kako bi pokrenuli proizvodnju. Od početka godine je stizala na kašičicu tvrde radnici, pa u novo obećanje  ne vjeruju. 

"Nešto je od januara mjeseca stizalo da li 300 tona, trake, po 100, 200 tona i to je prerađivano preko druge firme," rekao je Branko Rauković, član Štrajkačkog odbora. 

Direktor poručuje da bi roba za 20 dana, iz neke od luka u Jadranu, trebalo da stigne u Derventu. I dug za struju koji je 18 hiljada maraka će, uvjerava, da plate. Radnici su, međutim, načuli da je jedna banka podnijela zahtjeva za stečaj, a brojni povjerioci, kažu, imaju milionska potraživanja. I plan koji je uprava prošle godine obećavala kao izlaz, ugovor sa Rusima, i dalje je na čekanju.