Previranja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Rajčević nezadovoljan radom menadžmenta, pogotovo rektora Pašalića 

  • 15.03.2019. 19:45

Dok se Vlada Srpske bori da dva javna univerziteta budu vidljiva u međunarodnim programima, u Istočnom Sarajevu previranja. Jedan broj studenata juče je zatražio ostavku rektora Steve Pašalića, a danas se pojavila druga gupa, sa dekanima, koja je zatražila fer studentske izbore. 

Za one koji traže smjenu, inspekcija je utvrdila da su nelegitimni. Resorni ministar, Srđan Rajčević iz Banjaluke poručuje da su Univerziteti okosnica Republike Srpske i da se s njima niko ne smije igrati.

“Iskazujem po drugi put nezadovoljstvo radom sadašnjeg menadžmenta u Istočnom Sarajevu, pogotovo rektora gospodina Pašalića. Takođe moram da iskažem svoje nezadovoljstvo eskalacijom koja se desila juče i da neko sebi da za pravo da umaršira u prostorije rektorata i da na praktičan rad onemogući njegov rad, i da bude dovoljno bahat da to koristi kao izgovor za određena studentska prava,“ rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Zbog nelegitimnih predstavnik studenata mnoga naučno-nastavna vijeća nisu mogla da se održe, pa ni Senat, tvrde u rektoratu. Studenti koji su danas došli sa profesorima traže studentske izbore.

“Pozivam sve studente da preuzmu odgovornost i da se kandiduju za člana studentskog parlamenta, to mogu da urade sada, po prvi put transparentno i po prvi put bez kršenja zakona,“ kaže Uroš Bjelica, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Nalazi inspekcije koja je bila na Univerzitetu i vrlo jasno naložila nepravilnosti i nelegitimnosti studentskog parlamenta, od 18 članova 13 nisu legitimni više, troje je podnijelo ostavku, ostla su dva člana koja su izabrani procedurama koje nisu legalne,“ rekao je Dejan Bokonjić, prorektor za međunarodne odnose i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prošle godine izabran je novi rektor Branko Krsmanović, ali sadašnji Stevo Pašalić tvrdi da po zakonu ne može da preuzme dužnost dok njemu ne istekne mandat u septembru. U izbore se, po zakonu, Ministarstvo ne mješa, ali ministar Rajčević ima prijedlog.

“Vanredne studentske izbore u Istočnom Sarajevu i da se potom preispitaju sve odluke koji je sadašnji saziv Senata, u kojem su i nelegalni predstavnici studenata, preispitaju, s tim da postoji pravna mogućnost konvalidacija (naknadno osnaženje) određenih odluka, a između ostalog, i odluke o izboru novog rektora,“ rekao je Rajčević. 

Da se više ne bi dešavale slične situacije koje blokiraju rad i narušavaju ugled visokoškolskih ustanova, resorni ministar najavljuje i novi Zakon o visokom obrazovanju koji će uputiti u Narodnu skupštinu RS. Po tom Zakonu, koji bi bio po ugledu na zakon u Srbiji, ministar bi dobio mogućnost da smjenjuje rektora sa čijim radom nije zadovoljan.
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!