Ministar za naučnotehnološki razvoj

Rajčević: Veliki broj naučnih radova govori o studentskim potencijalima

  • Извор: СРНА
  • 25.11.2021. 14:25

Na Naučno-stručnom skupu "Studenti u susret nauci - StES" u Banjaluci biće predstavljeno oko 160 radova iz šest naučnih oblasti, što dovoljno govori o snazi ovog skupa, ali i potencijalu studenata u naučno–istraživačkom radu, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Rajčević je prije otvaranja skupa, koji organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci, naglasio da će resorno ministarstvo uvijek podržavati ovakve i slične skupove, sa ciljem da se studentima omogući da, prije nego što steknu zvanične akademske kvalifikacije, uđu u polje istraživanja i naučnog rada.

"Student nam je uvijek u centru pažnje, te se posebno zalažemo za poboljšanje studentskog standarda, a paralelno sa tim i poboljšanje položaja studenta", rekao je Rajčević novinarima.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izrazio je zadovoljstvo jer se ovaj važan studentski skup održava već 14 godina, te svjedoči o entuzijazmu i posvećenosti studenata naučnom radu, ali i daje doprinos podizanju ugleda Univerziteta i Banjaluke.

Predsjednik organizacionog odbora skupa "Studenti u susret nauci" Angelina Dulić rekla je da trećinu učesnika skupa čine studenti Univerziteta u Banjaluci, što govori da su studenti željni da se ostvare u naučnom i istraživačkom polju.

"Cilj skupa `Studenti u susret nauci` jeste prikazati naučna i stručna dostignuća studenata i mogućnost njihove primjene u praksi, te odrediti pravac daljeg istraživanja", rekla je Dulićeva.

Ona je napomenula da je to i prilika da se unaprijedi naučno-istraživački rad studenata u zemlji i regionu, te promoviše naučni duh akademske zajednice, razmjenjuju mišljenja, te uspostave novi kontakti.