Највише у Бањалуци

Расте број обољелих од малих богиња у Српској

  • Извор: Независне
  • 21.03.2024. 07:50

Број заражених морбилама у Републици Српској расте, а највише пријављених случајева је у Бањалуци - чак 13 обољелих, гдје је недавно проглашена епидемија, док је према посљедњим подацима у цијелој Српској број заражених 27.

Из Института за јавно здравство Републике Српске казали су да домови здравља у Српској на располагању имају МРП вакцину.

"Највећи број обољелих је старости од једне до четири године, чак 10 малишана", казали су из Института.

Надлежни и даље апелују на родитеље да на вријеме вакцинишу своју дјецу МРП вакцином, која је једини вид заштите против ове болести.

Висока температура, осип по кожи, кашаљ и цурење носа само су неки од симптома малих богиња или морбила, који треба да буду узбуна да се заражени јаве надлежним здравственим установама.

Иако оболијевају и одрасли, међу зараженима су највише дјеца, и то она која су невакцинисана или непотпуно вакцинисана вакцином против морбила.

А мале богиње или морбиле су изузетно заразна вирусна инфекција, против које постоји ефикасна вакцина - МРП, која је обавезна за сву дјецу до седме године живота, а даје се у двије дозе.

Да би се постигао колективни имунитет, неопходно је да буде вакцинисано 95 одсто дјеце, а у Републици Српској првом дозом у 2022. години вакцинисано је свега 69 одсто малишана, а другом дозом њих 75 одсто, кажу епидемиолози.

Како су рекли из Института за јавно здравство Републике Српске, што се тиче великог кашља укупно су пријављена 123 случаја.

"У Бањалуци су пријављена 104 случаја, у Бијељини осам, у Добоју и Фочи по пет те у Зворнику један", казали су из Института.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок