Фонд ПИО

Расту пензије у Српској

  • Извор: АТВ
  • 16.01.2024. 08:15

Повећање пензија у Републици Српској очекује се почетком фебруара, а директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске Младен Милић каже да је ријеч о 21. редовном годишњем усклађивању пензија почевши од 2013. године што је у складу са Законом о пензијско инвалидском осигурању Републике Српске.

Милић је додао да је до сада било 13 ванредних усклађивања и седам редовних годишњих усклађивања по номиналној стопи од 58,4 одсто.

"Стварно или ефективно повећање пензија у ових протеклих 10 година је било негде око 75 одсто. Ми очекујемо још одређене податке из Републичког завода за статистику које обично добијамо негдје између 22. и 25. јануара сваке године и на основу тих показатеља, односно на основу раста просјечне плате у току 2023. дата за свих 12 месеци и на основу раста трошкова живота, односно цијена на мало, видјећемо колики ће проценат усклађивања пензија бити“, рекао је Милић.

Како је додао, очекује да редовно годишње усклађивање пензија неће бити испод девет одсто.

"Република Српска биљежи позитиван тренд смањења стопе инфлације на мјесечном нивоу“, каже Милић.

Милић је додао да су у Фонду ПИО задовољни оствареним резултатом у току 2023. године прије свега захваљујући свим запосленим.

"Сви су дали свој допринос да 2023. година буде најбоља у историји постојања Фонда за пензијско инвалидско осигурање Републике Српске. Могу да будем с правом поносан на све запослене и на остварене резултате јер сви показатељи које пратимо говоре у прилог томе“, каже Милић у нашем АТВ јутру. 

Како је рекао, Фонд је у току прошле године остварио рекордан приход по основу доприноса за пензијско осигурање у износу од 1,35 милијарди конвертибилних марака што је за 14,8 одсто више у односу на приход по основу доприноса оствареном у току 2022. године.

Милић је подсјетио и да је редовно годишње усклађивање пензија заједно са ванредним у јануару 2023. године било 13,5 одсто.

"Забиљежено је да је просјечан мјесечни проход око 112,5 милиона КМ а на дневном нивоу 5,65 милиона КМ. Децембар смо имали рекордан са више од 131 милион КМ", рекао је Милић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.