СПС

Родић: Хитно регулисати издржавање дјеце разведених родитеља

  • 24.01.2024. 10:41

Предсједница Форума жена СПС-а Јелена Родић изјавила је да Република Српска под хитно треба правно регулисати исплату алиментација дјеци чији родитељи не испуњавају своје обавезе.

“Иако је нацрт Закона о привременом издржавању дјеце усвојен још 2022. године, до данас није довршена парламентарна процедура, те закон није усвојен. Поражавајуће звучи чињеница да чак 70 одсто родитеља у Српској не плаћа алиментацију и занемарује сопствену дјецу, док је у Бањалуци стање још горе, те свега 7 одсто родитеља уредно испуњава своје обавезе. Ови алармантни подаци не трпе одлагање, стога СПС захтијева хитно усвајање законске регулативе”, рекла је Родићева.

Према доступним информацијама радна група за израду поменутог закона предложила је измјене које се односе на проширење надлежности Фонда за дјечију заштиту Републике Српске, док је првобитна варијанта са Алиментационим фондом по свему судећи пропала.

“Неважно је која ће институција водити бригу о дјеци разведених родитеља и да ли је ријеч о Алиментационом фонду или Фонду за дјечију заштиту. Суштински је важно да Република Српска усвоји закон који би омогућио редовну исплату алиментација, док би неодговорни родитељи накнадно у судском поступку били тужени од стране државе која би наплатила своја потраживања. СПС ће инсистирати да се закон усвоји. Бригом о рањивим категоријама цјелокупно друштво доказује и своју хуману страну, без које тешко да можемо опстати”, поручила је предсједница Форума жена СПС-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.